Vijestiiiiii

Italija: U Libiji se ne smiju ponoviti greške iz Iraka

309views

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu i novi libijski režim da ne unište sve državne strukture kako ne bi učinile “veliku pogrešku” kao u Iraku.

“Ako je neko radio za režim, a nema krvi na rukama, zašto uništavati čitavu strukturu, cijeli aparat Libije kao što smo to učinili u Iraku i napravili veliku grešku”, rekao je Frattini.

Nakon pada Sadama Huseina 2003. godine u Iraku, američki administrator Paul Bremer je marginalizirao sve članova bivše vladajuće stranke, a raspuštanje vojske dovelo je stotina hiljada Iračana na ulice.

Frattini je ponovio da ima povjerenja u “prave vođe nove Libije”, Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) koje vodi Mustafa Abdel Džalil i njegovog suradnika Mahmuda Džibrila.

Frattini, koji je govorio u sklopu Foruma Ambrosetti u Cernobbiu na obali jezera Como, gdje se se okupili politički i gospodarski dužnosnici, pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži pomoć novim libijskim vođama kako bi se spriječile “infiltracije ekstremista” u novu vladu zemlje.

(Hina)