Stanje u Siriji

Italija će ispoštovati obećanje o sirijskom hemijskom oružju

375views

Italija će ispoštovati ranije dato obećanje o pomoći u prebečaju sirijskog hemijskog oružja uprkos sve većem domaćem protivljenju. Ove sedmice će objaviti koja luka će biti upotrijebljena u ovu svrhu, saopćio je u nedjelju izvor blizak vladi.

Prebačaj hemikalija danskim brodom na posebno prilagođen američki brod, gdje će biti uništene na moru, dio je međunarodnog sporazuma koji je isposredovala Rusija nakon napada otrovnim gasom na periferiji Damaska prošlog augusta pri čemu je poginulo nekoliko stotina osoba, među kojima su djeca.

Italija je prošlog mjeseca pristala da se jedna od njenih luka koristi za prebačaj toksičnih materijala potrebnih za izradu sarina, gasa VX i drugih smrtnosnih agenasa, zbog čega su se lokalne vlasti na nekoliko teritorija, koje bi mogle poslužiti u ovu svrhu, usprotivile.
 
Ministrica vanjskih poslova Emma Bonino objavit će lokaciju na kojoj će se obaviti prebačaj, koji bi se trebao održati krajem januara i ne bi smio trajati duže od 48 sati,  kazao je izvor blizak vladi za Reuters.
 
Kasnije danas, Ahmet Uzumcu, generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), objavit će parlamentarcima detalje o proceduri.
 
OPCW nadzire uništenje sirijskog hemijskog oružja, a brodovi iz Danske, Rusije, Norveške i Kine pobrinut će se  za sigurnosti tokom operacije.

 
(Fena)