Vijestiiiiii

Istraga zbog takmičenja u učenju Kur’ana

566views

Kosovski ministar odbrane Agim Ceku pokrenuo je istragu protiv dvojice pripadnika kosovske vojske koji su, uprkos zabrani, učestvovali na takmičenju u učenju Kur’ana tokom posjete delegacije Ministarstva odbrane Kosova Saudijskoj Arabiji, javila je Anadolija.

Prilikom posjete Saudijskoj Arabiji, delegacija Kosova na čelu sa ministrom odbrane Agimom Cekuom dobila je i pozivnicu da prisustvuje takmičenju u učenju Kur’ana. Takmičenje su organizirali princ Saudijske Arabije Selman bin Abdul Aziz i ministar odbrane Khalid bin Sultan bin Abdul Aziz.

Ministrova naredba

Međutim, ministar Ceku se protivio da članovi kosovske delegacije učestvuju u takmičenju, pa je izdao naređenje da “niko ne smije učestvovati u takmičenju”.

I pored naređenja ministra, dvojica vojnika, koji su se nalazili u delegaciji, učestvovali su u takmičenju u učenju Kur’ana.

Ceku je takav čin shvatio kao “nepoštivanje naredbe i pravila” i pokrenuo istragu protiv spomenute dvojice.

Vrhovni komandant Vojske Kosova Kadri Kastrati potvrdio je informaciju o pokretanju istrage, ali nije dao više informacija o imenima zvaničnika i detaljima istrage.

Kastrati je istakao da će spomenuti pripadnici Vojske Kosova poštovati svaku odluku koja bude donesena protiv njih, napomenuvši da “istraga nema veze sa ljudskim i vjerskim pravima”.

(AJ Balkans)