Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Istanbul: Protest protiv vojne intervencije u Maliju

403views

Grupa aktivista turske političke stranke Saadet (Blaženstvo) protestovala je protiv vojnih operacija Francuske u Maliju. Protesti su održani ispred francuskog konzulata u Istanbulu.
Tokom protesta demonsranti su podigli transparent na kojem je pisalo  “Mali, nesretna zemljo nesretnog kontinenta, uz tebe smo u ovoj borbi za čast”, a zatim su se čuli povici kojim je Francuska pozvana da napusti Mali. Demonstranti su također uputili protestne poruke Burkini Faso, Čadu, Gani i Senegalu za koje se predpostavlja da pružaju podršku Francuskoj.

Predsjednik stranke Saadet za Istanbul Selman Esmerer, koji se obratio u ime demonstranata, istaknuvši da je Zapad 300 godina vladao Afrikom, rekao je da je pravi razlog provođenja vojnih operacija u Maliju, strah Francuske od gubitka snage u regiji.

“U vrijeme kada bi Mali mogao živjeti u miru i blagostanju sa svojim podzemnim bogatstvima, ova zemlja je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Mali, koji sa bogatstvima poput zlata, dijamanata, uranijuma i plina ima veoma velike ekonomske potencijale, postao je meta Farncuza, Kineza, Amerikanaca, Kanađana i nekih afričkih zemalja”, rekao je Esmerer.

(Anadolija)