Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Propisi braka

Ispravnost braka između muslimana i nemuslimanke?

755pregledi

Pitanje: Esselamu Alejkum!!! Zanima me da li je brak validan izmeđju muslimana i nemuslimanke, ako njeni roditelji ne žele dati dozvolu za brak jer ne žele da se ona uda za muslimana, a ona to želi i hoće. I da li je u tom braku nemuslimanka mora preći na islam, ili može zadržati svoju vjeru ??? Da vas Allahu Uzviseni nagradi!!!

 

Odgovor: Prije svega trebamo znati da nevjernik može biti staratelj nevjernici i ako mladoženja bio musliman. Ovaj stav zastupaju učenjaci hanefijske, malikijske i šafijske pravne škole. Vidjeti: (Revdatu-talibin, 7/66, Ahkamu ehliz-zimme, 2/785, El-fevakihud-devani, 2/28). Po nekim verzijama mišljenje većine pravnika odabrala je i hanbelijska pravna škola. (Vidjeti: El-mugni, 7/364 i Eš-šerhul-kebir, 7/343, El-insaf, 8/80.). Staratelj nevjernice koja se želi udati za muslimana nema pravo zabraniti joj udaju, jer brača veza s muslimanom je put da nevjernica primi islam. Ako joj staratelj bude branio udaju za muslimana općenito, tada gubi pravo na starateljstvo i ova odgovornost prelazi u ruke kadije ili onoga ko obavlja dužnost kadije, poput uleme, daija i imama. Što se tiče nevjernice ona ne mora prihvatiti islam u protivnom bi to bila bračna veza sa muslimankom, ne sa nevjernicom, ali mora biti čestita. Uzvišeni Allah kaže: “I (dozvoljavaju vam se) čestite kćeri onih kojima je data knjiga prije vas.” (El-Maide, 5.). Ovo je stav imama četiri pravne škole i izrazite većine islamskih učenjaka iz prvih i potonjih geberacija. (Vidjeti: Medžmu’ul-fetava, 32/113, El-mebsut, 5/110, El-džamiu li ahlamil-Kur’an, 6/81, Ahkamu ehliz-zimme, 2/794.). Neki učenjaci su prezirali da musliman oženi židovku ili kršćanku čiji narod je u ratu s muslimanima. (Vidjeti: Ahkamul-Kur’an, 2/40 od Ibnul-Arebija). Treba naglasiti da nemuslimanaka mora biti židovka ili kršćanka, dok ženidba ateistkinje ili mušrikinje bilo koje vrste je strogo zabranjena. Pored toga, musliman koji oženi kitabijku neće se sačuvati grijeha, ne zbog same bračne veze već zbog posljedica braka. Dovoljno je upitati muslimana koji oženi nevjernicu, kome je povjerio odgoj djece. Zar osobi koja nema nikakvih vjerskih vrijednosti i koja poriče ono zbog čega je musliman stvoren, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Mr. Safet Kuduzović