Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Zdravlje i liječenje

Ispiranje usta s vodom u kojoj ima alkohola?

1.7kviews
Pitanje:Selamun alejkum! Imam problema sa desnima oko zuba i doktor mi je preporučio da ispirem usta jednom tekućinom, bez gutanja. Međutim, u toj tečnosti ima alkohola, vjerovatno se radi o medicinskom alkoholu, stoga me interesuje da li mi je to zabranjeno koristiti? Nadam se da ćete mi dati neki odgovor.
Hvala vam unaprijed! Veliki selam iz Danske!

Odgovor: Mi ćemo vam kao odgovor poslati odgovor Stalne komisije za fetve u Saudijskoj Arabiji po pitanju konzumiranja lijekova u kojima ima mala količina alkohola:

 
Pitanje (sažetak pitanja):
Je li dozvoljeno konzumirati lijekove u kojima ima procenat i do 10%  alkohola?
Odgovor:
Muslimanu nije dozvoljeno proizvoditi lijekove sa opojnim alkoholom. A što se tiče onih lijekova koji su tako već proizvedeni, ako bi konzumiranje takvog lijeka u velikim količinama opojno djelovalo na čovjeka, onda je zabranjeno njihovo konzumiranje, međutim, ako konzumiranje u velikoj količini ne bi opojno djelovalo na konzumenta, tada je dozvoljeno njihovo konzumiranje.
(Fetve Stalne komisije: fetva broj 4659, 22 tom, str. 109)

Fetvu preveo: Elvedin Pezić, prof.

Ako je ulema dozvolila konzumiranje lijekova u kojima postoji mala količina alkohola, onda je mnogo prioritetnije da je dozvoljeno korištenje lijeka kojim će se samo ispirati usta.

A Allah najbolje zna.