Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Island priznao nezavisnu Palestinu

306views

Islandski parlament podržao je prijedlog da ta država prizna nezavisnost Palestine.  Ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson se pohvalio kako su oni prva države zapadne Europe koja je priznala Palestinu. “Island je prva država zapadne Europe koja je napravila ovaj korak”, kazao je Skarphedinsson.

Za priznanje Palestine je glasalo 38 od 63 zastupnika islandskog parlamenta. Palestinu će priznati u granicama prije rata 1967. godine. U isto vrijeme je palestinski parlament zatražio od Izraelaca i Palestinaca da pregovaraju o mirovnom ugovoru temeljenom na međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a, koje uključuju i međusobno priznavanje nezavisnosti Izraela i Palestine.

Od strana u sukobu su zatražili i da prekinu svako nasilje te podsjetili na pravo palestinskih izbjeglica da se vrate u svoje domove. Ovo je simboličan korak u pokušajima Palestine da svoju nezavisnog progura i u Ujedinjenim narodima.

(Index.hr)