Vijesti

Islamski učenjaci pozvali na džihad u Siriji

763views

Istaknuti islamski učenjaci pozvali su u četvrtak, 13. juna, na džihad protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, opisujući njegov obračun s antirežimskim demonstrantima kao rat protiv islama.

“Džihad je neophodan za pobjedu naše braće u Siriji”, stoji u zajedničkom saopćenju učenjaka kojeg je pročitao egipatski učenjak Muhamed Hassan, izvijestio je Reuters.

“Intelektualni džihad, džihad novcem, oružjem, svi oblici džihada.”

Učenjaci iz cijelog arapskog svijeta sastali su se u četvrtak u Kairu kako bi razmotrili načine kako pomoći opoziciji u Siriji.

Pozvali su na korištenje svih sredstava kako bi se osigurala pobjeda sirijskim opozicionim snagama protiv Assada.

Hassan je rekao da je više od 70 organizacija koje su učestvovale u susretu pozvalo na “podršku, kakva god da će spasiti sirijski narod”.

Vodeći među sudionicima na sastanku u četvrtak su i Yusuf Al-Qaradawi, predsjednik Međunarodne unije islamskih učenjaka, i Hassan al-Shafai, sa Al-Azhara.

Ranije ovog mjeseca, Karadavi je pozvao sunijske muslimane da se pridruže opozicionim snagama u njihovoj borbi protiv Assadovog režima.

Rat protiv Islama
Sunijski
učenjaci su smrtonosni obračun Assadovog režima i njegovih šiitskih saveznika osudili kao rat protiv islama.

“Ono što se događa s našom braćom na sirijskom tlu, u smislu nasilja koje dolazi od iranskog režima, Hezbollaha i njegovih sektaških saveznika, smatra se objavom rata islamu i muslimanskoj zajednici u cjelini”, rekao je Hassan.

U utorak, Muftija Al-Azhara, Ahmed el-Tayyeb, osudio je Hezbollahovu potporu Assadovom režimu.

(Minber.ba/Onislam.net)