Vijesti

Islamski svijet se pokušava redizajnirati putem bratoubilačkih ratova

872views

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan upozorio je da je islamski svijet meta napada kojima se želi redizajnirati u korist drugih, javlja Anadolu Agency (AA).
“Baš kao što je to bio slučaj i prije 100 godina, islamski svijet se ponovo pokušava redizajnirati putem krvoprolića, suza i bratoubilačkih sukoba“, poručio je Erdogan danas u Istanbulu tokom obraćanja na 7. dodjeli nagrada za istraživanja na polju hadisa.

Erdogan je pozvao na spremnost da se odgovori na napade koji za cilj imaju podjelu i sukobljavanje muslimana.

“Korist od međusobnih svađa muslimana imaju terorističke organizacije i zemlje poput Izraela koje provode državni teror“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik ponovo je najoštrije osudio nedavni potez američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Erdogan je tim povodom u svojstvu predsjedatelja u srijedu sazvao lidere Organizacije islamske saradnje (OIC) na vanredni samit u Istanbulu tokom kojeg je usvojena deklaracija o priznanju Istočnog Jerusalema kao glavnog grada Palestine.

On je danas kazao da je to važna odluka koja može biti prekretnica i ohrabriti ostatak svijeta da prizna Istočni Jerusalem kao glavni palestinski grad.

(AA)