Stanje u Siriji

Islamska država oborila vojni avion sirijskog režima u Rakki

890views

Borci Islamske države (IS-a) oborili su u utorak borbeni avion sirijskog režima koji je izvodio vazdušni napad na uporište te grupe u Rakki, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij sa sjedištem u Velikoj Britaniji je naveo: “To je prvi avion koji je oboren otkad je režim pokrenuo zračne udare protiv džihadista u julu nakon njihovog proglašenja hilafeta krajem juna.”

 

Nije jasno da li se u izjavu cilja na prvi srušen avion sirijskog režima od strane IS-a u tom periodu, ili općenito na srušen avion, pošto je prije nekolio dana javljeno da je jedan avion srušen u blizini Halepa.

Direktor Opservatorija, Rami Abdel Rahman, je rekao za AFP da je avion izvodio udare na uporište IS-a u Rakki kada je pogođen.

Srušio se na kuću u gradu u dolini Eufrata, jedino pokrajinsko sjedište koje je u potpunosti izvan kontrole sirijske vlade, što je za posljedice imalo poginule i ranjene na terenu, dodao je on.

Fotografiju srušenog aviona objavio je jedan simpatizer IS-a na svome Twitter profilu, pokazujući olupine izgorenog aviona.

Allahu Akbar, zahvaljujući Allahu možemo potvrditi da je vojni avion oboren iznad Rakke“, navedeno je na drugom profilu, čestitajući lavovima Islamske države.

(Nasevijesti.com)