Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

ISIL pogodio turski tenk, Turska uzvratila napadom

384views

Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je video za koji navodi da prikazuje napad na tursku vojnu bazu u sjevernoj iračkoj provinciji Nineveh.

Kako se dodaje, u snimku se može vidjeti kako borac ISIL-a ispaljuje navodeću raketu prema turskom tenku M60 te njen udar.

Raketa je lansirana iz kompleksa „Kornet” ruske proizvodnje koji se koristi u ruskoj vojsci od 1998. godine, a poslije toga je počeo da se izvozi u Tursku i Siriju, prenose agencije.

Prema pisanju turskih medija, tenk je oštećen, ali nije uništen.

Nakon napada u kojem nije bilo žrtava, turska vojska je pokrenula udare na bazu ISIL-a u blizini, u kojima je ubijeno najmanje 32 borca ove grupe, a uništeno nekoliko vozila.

Turska vojna baza Bashiqa napadnuta je nekoliko puta otkako je u nju pristiglo 600 vojnika u decembru 2015. Oni trebaju obučiti i pomoći iračkim snagama da ponovo zauzmu grad Mosul, koji je pod kontrolom ISIL-a od 2014. godine.

Turske snage imaju 20 tenkova M60 pozicionirane oko baze Bashiqa, pišu turski mediji.

(Agencije)