Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

ISIL osvojio grad na jugozapadu Homsa

482views

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) osvojili su danas kontrolu nad sirijskim gradom Mahin na jugozapadu pokrajine Homs pošto je u napadu na vladine snage, u oblasti, ubijeno i ranjeno najmanje 50 vojnika.

Pripadnici ISIL-a su poslije pobjede vladinih snaga stigli na 20 kilometara od magistralnog puta koji povezuje Damask sa Homsom i sirijskim gradovima dalje na sjeveru, potvrdila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sukobi, također, bjesne i na periferiji Sadada obližnjeg grada koji je pretežno naseljen kršćanima, pošto su borci ISIL-a napredovali u osvajanju teritorija, prenosi Reuters.

Zračni udari protiv ISIL-a

U zračnim udarima turskih i američkih vojnih aviona u Siriji, jučer je ubijeno više od 50 pripadnika ISIL-a, dok ih je oko 30 povrijeđeno, objavila je danas agencija Anadolija pozivajući se na sigurnosne izvore.

Turska je u julu obećala da će preuzeti aktivniju ulogu u borbi protiv pripdanika oružane grupe ISIL, u sklopu svoje dugoročne ofanzive koju sprovode protiv kurdskih militanata.

(Agencije)