Stanje u Siriji

ISIL osvojio Al Bab, likvidirao 60 ljudi

440views

Borci iz pokreta Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) preuzeli su kontrolu nad gradom Al Bab u sirijskoj provinciji Halep i ubili 60 ljudi u drugim dijelovima te zemlje, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“ISIL je u ponedjeljak preuzeo kontrolu nad gradom Al Bab, sjeveroistočno od grada Halepa i zarobio na desetine boraca i civila”, rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije, čije je sjedište u Londonu.

 

On je za agenciju AFP rekao da su borci ISIL-a “putem razglasa sa minareta na lokalnim džamijama pozivali stanovništvo da preda oružje, zato što je ISIL došao kako bi proveo islamski zakon”.

Prema navodima Opservatorije, pripadnici ISIL-a su likvidirali 46 članova pokreta Ahrar al Sham u jednoj zasjedi u Kantariju.

Kako se dodaje, ISIL je u ponedjeljak likvidirao i 14 zatvorenika u provinciji Homs.

Ova grupa u nedjelju je optužila opozicione snage da se bore protiv nje kako bi udovoljile Zapadu i drugim “izdajničkim” državama uoči mirovne konferencije u Švicarskoj, zakazane za 22. januar.

Jačanje ISIL-a zabrinulo je zapadne sile, koje traže od opozicije da prisustvujue mirovnim pregovorima u Ženevi za 10 dana.

Američki državni sekretar je rekao nakon sastanka Prijatelja Sirije u nedjelju kako je uvjeren da će opoziciono Sirijsko nacionalno vijeće prisustvovati pregovorima.

SNC će do sljedećeg petka odlučiti hoće li ići na mirovnu konferenciju.

(AJ Balkans)