Vijesti - stara kategorija

ISIL i pobunjenici napuštaju okolinu Damaska

424views

Ranjenim borcima pobunjeničkih naoružanih grupa bit će dozvoljeno da se povuku iz predgrađa Damaska, kao dio dogovora sa sirijskom vladom, navodi se u izvještaju Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Opservatorija je saopćila da su u četvrtak autobusi za transport boraca već počeli pristizati u Al-Qadam, predgrađe Damaska.

Borcima, uključujući i one koji pripadaju oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant, bit će dopušteno da sigurno napuste Yarmouk, Al-Hajar al-Aswad i al-Qadam, naselja u Damasku.

S njima će krenuti i članovi njihovih porodica, kao i pristalice.

Izvori iz Opservatorije navode da su tri moguće destinacije na koje će prevesti borce navedenih grupa – Bir al-Qasab u Reef Dimashqu te okoline Homsa i Raqqaha.

Višefrakcijski sukobi

Ujedinjeni narodu su saopćili da poštuju taj dogovor, ali da u njemu nisu učestvovali.

ISIL je relativno malo prisutan u Damasku, ali je u aprilu zauzeo veliki dio glavnog palestinskog izbjegličkog kampa Yarmouk.

U dijelovima tog kampa, koji su prethodno bili pod opsadom pripadnika sirijske vlade, došlo je do velike nestašice hrane.

Do dolaska ISIL-a u Yarmouku je živjelo 160.000 ljudi, a taj broj sada se sveo na svega 18.000 stanovnika.

Damask je, također, odsječen od uporišta te oružane grupe na istoku i sjeveru zemlje.

ISIL je uključen u višefrakcijske sukobe u Siriji, ali i u sukobe s libanskom i turskom vojskom, kao i u sukobe s kurdskim Peršmergama i snagama iračke vlade.

(AJ Balkans)