Vijestiiiiii

Žiri fotografijom 2012. proglasio snimak dženaze ubijenoj djeci u Palestini

471views

Međunarodni žiri 56. po redu World Press Photo takmičenja odabrao je fotografiju Paula Hansena, fotoreportera švedskog lista Dagens Nyheter, za najbolju u 2012. godini.

Fotografija koja je dobila najviše glasova članova žirija prikazuje grupu muškaraca koji nose tijela mrtve djece kroz ulice Gaze da bi im klanjali dženazu i pokopali ih.

Dvogodišnji Suhaib Hijazi i njegov stariji brat Muhammed poginuli su kada je njihova kuća uništena pod kišom granata koje su ispalili izraelci. Njihova majka je tada završila na intenzivnoj njezi.

Fotografija je snimljena 20. novembra u Gazi, na palestinskoj teritoriji.

Žiri je dodijelio nagrade u devet tematskih kategorija za 54 fotoreportera iz 32 zemlje: Argentina, Australija, Belgija, Brazil, Kanada, Čile, Kina, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Iran, Izrael, Italija, Jordan, Malezija, Palestina, Holandija, Peru, Poljska, Portugal, Rusija, Srbija, Južnoafrička Republika, Španija, Švedska, Švicarska, Turska, SAD i Vijetnam.

Članovi žirija su proglasili pobjednike na danas održanoj konferenciji za medije u World Press Photo uredu u Amsterdamu.
(Klix.ba)