Vijesti

Iran pozdravio Erdoganov apel da se trgovina vrši u domaćim valutama

422views

Zemlje sa snažnom ekonomijom između sebe trebaju formirati mehanizam sa domaćim valutama kako bi izbjegle promjene u kursevima.
Administracija Teherana je pozitivno odgovorila na apel predsjednika Erdogana da se trgovina, umjesto u dolarima, obavlja u domaćoj valuti.

Behram Kasimi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana je izjavio da je Turski apel pozitivan apel na dugoročnim stazama.

¨Ako je Turska ozbiljna već od sada možemo započeti saradnju¨, rekao je Kasimi.

Istakavši da bi trgovina u domaćoj valuti sa zemljama koje posjeduju dovoljnu ekonomsku jačinu bio jako pozitivan korak, Kasimi je kazao:

¨Zemlje sa snažnom ekonomijom između sebe trebaju formirati mehanizam sa domaćim valutama kako bi izbjegle promjene u kursevima. Naročito ako su zemlje susjedi i ako posjeduju veliki trgovinski obim, ovakva vrsta trgovine bi išla u korist svima¨.

Podsjetivši da je Erdogan pozvao da se u trgovini sa Rusijom i Iranom koristi domaća valuta, Kasimi je kazao:

¨Došli bi do prekretnice ako bi se formirala jedna ovakva halka. No, ovo nije lak posao. Potrebna je snažna volja i ozbiljnost. Potrebna je opsežna saradnja. Iako izgleda složeno, bilo bi jako pozitivno ako se ova zamisao i provede¨.

(TRT)