Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Iran održava vojne vježbe uz granicu sa Afganistanom

338views

Iran je u subotu počeo vojne vježbe u blizini granice s Afganistanom, nekoliko dana nakon što su pomorske vježbe u Perzijskom zaljevu pojačale napetosti sa Zapadom i uzrokovale rast cijena nafte.

Zapovjednik pješaštva Revolucionarne garde Muhamead Pakpur izjavio je da su vježbe “Mučenici jedinstva” blizu Hvata, 60 kilometara od Afganistana, usmjerene na “jačanje sigurnosti uzduž iranskih granica”, objavila je novinska agencija Fars.

Desetodnevne vježbe iranske mornarice u Zaljevu koje su završile u ponedjeljak dodatno su zategnule odnose s Washingtonom. Američki predsjednik Barack Obama 31. je decembra prošle godine odobrio sankcije kojima se otežava izvoz iranske nafte, prenijela je Hina.

Iranske prijetnje da bi mogao blokirati Hormuški tjesnac, kroz koji se izvozi većina nafte s Bliskog istoka, dovele su do rasta cijena nafte, a Iran je upozorio Washington da ne šalje nosač aviona natrag u Perzijski zaljev.

(Fena)