Vijestiiiiii

Irak zatvorio granicu sa Jordanom

292views

Irak je zatvorio svoju granicu s Jordanom u srijedu nakon što su sunitski demonstranti blokirali autoput prema Siriji i Jordanu u sklopu masovnih protesta protiv tamošnje vlade.

Bagdad je naredio vojsci da zatvori pogranični prijelaz Traibil u većinski sunitskoj pokrajini Anbar gdje su izbili protesti krajem decembra nakon što su vlasti uhapsile čuvare sunitskog ministra finansija, rekli su lokalni zvaničnici.

“Naš rad je u potpunosti obustavljen”, rekao je za Reuters u telefonskom razgovoru pukovnik Mahmud Muhamed Ali, zamjenik šefa pogranične policije na prijelazu, dodavši da na prelazu “nema kamiona, putničkih automobila, a graničari takođe ne rade”.

Lokalni sunitski zvaničnici u Anbaru kažu da je centralna vlada zatvorila prijelaz kako bi ugušila lokalnu ekonomiju u pokušaju da izvrši pritisak na demonstrante koji blokiraju glavni autoput duže od dvije sedmice, a koji ide kroz pustinjsku pokrajinu.

Više hiljada demonstranata kampuje na autoputu u blizini sunitskog uporišta Ramadija, oko 100 kilometara zapadno od Bagdada.Demonstracije su bile veliki test za Malikija, šiita kojeg mnogi sunitski lideri optužuju da ih marginalizira i kažu da je pod velikim uticajem susjednog šiitskog Irana.

(RSE)