Vijestiiiiii

Irak: Sunitski čelnici optužili premijera za represiju

303views

Irački sunitski čelnici optužili su šiitskog premijera Nuria al-Malikija za represiju nakon što su vojnici upali u ured i dom ministra financija, što bi ponovno moglo izazvati krizu u toj zemlji godinu dana nakon što je otišao i posljednji američki vojnik.

Pretrage stana i ureda te zatvaranje osoblja sunitskog ministra uslijedili su nekoliko sati nakon što je predsjednik Džalal Talabani, Kurd koji je često posredovao među sunitima, šiitima i Kurdima, otputovao u Njemačku. Talabani je otputovao na liječenje nakon pretrpljenog moždanog udara.

Političari i vlasti iznose različite verzije incidenta, ali sve podsjeća na godinu dana ranije kada su iračke vlasti tražile hapšenje sunitskog potpredsjednika Tareka al-Hašemija i njegovih zaštitara, optužujući ih da su vodili odrede smrti.

Ministar financija Rafie al-Esavi izjavio je u četvrtak navečer da je više od 100 zaštitara i djelatnika njegovog ureda ilegalno odvedeno i optužio je Malikija da je to smislio kako bi se riješio svojih protivnika.

Malikijev ured je saopćio da je uhapšeno sama šest zaštitara u skladu s protuterorističkim zakonom.
(Hina)