Vijestiiiiii

Irak: Novi protest protiv šiitske vlade

582views

Nekoliko hiljada Iračana protestiralo je ponovo u srijedu u provinciji sa sunitskim većinskim stanovništvom, tražeći od šiitske vlade da poštuje njihova prava, prenosi Tanjug.

Protest je organiziran u gradu Ramadi, 115 kilometara zapadno od Bagdada, gdje su se demonstranti okupili duž autoputa koji povezuje Bagdad sa susjednim Jordanom i Sirijom, prenio je AP.

“Upozoravamo vladu da ne uvlači zemlju u vjerski sukob”, jedna je od parola koju su imali demonstranti u rukama, dok je na drugima traženo oslobađanje sunitskih zarobljenika.

Riječ je o trećem protestu u posljednjih pet dana u provinciji Anbar, epicentru sunitske pobune poslije invazije američke vojske 2003, koji su uslijedili posle hapšenja 10 tjelohranitelja sunitskog ministra finansija, Rafe al-Essawija.

Politički motivi

Ta hapšenja su unijela novu tenziju u odnosima između šiita i sunita, koji smatraju da su privođenja politički motivirana.

Irački suniti optužuju šiitskog premijera Nourija al-Malikija da stoji iza najnovijeg poteza protiv te vjerske zajednice i uglednih političara iz redova sunita.

“Ovaj protest će trajati dok se zahtjevi demonstranata ne ispune”, rekao je imam Hamid al-Issawi za AP.

Optužio je iračkog premijera Nourija el-Malikija da pokušava stvoriti podjele između šiita i sunita.

“Njegova djela su usmjerena ka stvaranju sektaškog sukoba u zemlji izazivanjem krize između različitih frakcija, dodao je imam.

Jedan od sunita sa najvišom državnom funkcijom i vicepremijer Tareq al-Hashemi, trenutno živi u egzilu u Turskoj pošto mu je izrečena smrtna kazna zbog navodnog rukovođenja takozvanim odredima smrti.

(AJ Balkans)