Vijestiiiiii

Irak: Ministri Irakije se vratili u vladu

369views

Ministri bloka koji okuplja laičke pokrete u Iraku, Irakija, koja ima podršku sunita, prekinuli su danas bojkot od sedam sedmica i učestvovali na sjednici vlade, izjavio je savjetnik iračkog premijera Ali Musauji.

Ipak, potpredsjednik vlade i vođa bloka Irakija Saleh Mutlak, čija se grupa pobunila zbog “diktature” premijera Malikija, nije prisustvovao današnjoj sjednici vlade.

Premijer je ranije izrazio želju da smijeni Mutlaka sa te funkcije.

Blok Irakija, kojima ima devet ministara, najavio je 19. decembra da će bojkotovati rad vlade, dva dana pošto je ista odluka donijeta i za poslanike u parlamentu koji pripadaju Irakiji. Poslanici su se u međuvremenu vratili u parlament.

Irakija je druga po jačini parlamentarna grupa sa 82 poslanika, odlučila je 31. januara da prekine bojkot vlade i učestvuje u donošenju zakona o budžetu i amnestiji.

Povratak u vladu trebalo bi i da doprinese rješenju sukoba s premijerom Malikijem, koji želi ostavku Mutlaka i potpredsjednika Tareka al-Hašemija.

Protiv Hašemija je podignuta optužnica zbog učešća u zavjeri i on je u bjekstvu, vjeruje se da se krije u iračkom dijelu Kurdistana.

(RSE)