Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Irački premijer Abadi proglasio pobjedu nad Islamskom državom u Tal Afaru

598views

Irački premijer Haider al-Abadi u četvrtak je proglasio pobjedu nad borcima Islamske države u Tal Afaru i u kompletnoj pokrajini Nineveh.

Tal Afar postao je naredna meta rata pod američkim vodstvom protiv te grupe nakon ponovnog osvajanja Mosula, u kome je proglasila “hilafet” nad djelovima Iraka i Sirije u 2014. Mosul je prijestonica pokrajine Nineveh.

– Tal Afar je oslobođen. Želimo poručiti borcima Islamske države: gdjegod da ste, dolazimo po vas i nemate izbora osim da se predate ili poginete – navodi Abadi u izjavi za javnost.

Irčke snage čekaju da očiste mjesto al-‘Ayadiya, 11 kilometara sjeverozapadno od Tal Afara, prije nego što proglase potpunu pobjedu u ofanzivi. Borci islamske države povukli su se u to mjesto.

Divizije iračke vojske i savezne policije, podržane jedinicima šiitskih paravojski, u četvrtak su preotele al-’Ayadiyu, saopćili su vojni oficiri za Reuters, nakon nekoliko dana neočekivano žestokih borbi.

(FENA)