Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Iračke vojne snage nadomak Mosula

526views

Iračke snage, uključujući elitne protuterorističke jedinice, nastavile su u ponedjeljak ofanzivu na istočnom frontu Mosula, navodi se u izjavi iračke vojske, a cilj je istočna obala Tigrisa koja razdvaja taj grad na sjeveru Iraka.

Viši komandant elitnih protuterorističkih snaga (CTS) rekao je nedaleko od nedavno osvojenog grada Bartale da su samo dva sela  preostala na cesti do Mosula.

“Uspijemo li, bit ćemo samo nekoliko stotina metara od Mosula”, kazao je.

Komanda združenih operacija protiv IS-a izjavilo je da CTS i vojne snage “napreduju  prema lijevoj obali grada Mosula  iz triju smjerova”, prenosi Hina.

Mosul presijeca na dva dijela rijeka Tigris. Iračani istočnom polovinom grada smatraju istočnu obalu, a zapadnom stranom zapadnu obalu Tigrisa.  Velika ofanziva preuzimanja Mosula, drugoga po veličini grada u Iraku i posljednjeg uporišta IS-a u toj zemlji, počela je prije dvije sedmice. U najveću vojnu operaciju zadnjih godina uključeni su deseci hiljada vojnika koji se uglavnom kreću na tri fronta: sjevernom, istočnom i južnom. Svrha operacije iračkih snaga jest prekinuti opsadu Mosula te pokušati otvoriti sigurne koridore za više od milion civila koji se nalaze u tom području.

(FENA)