Društvo i politika

Intervju sa talibanskim komandantom u Kabulu Sejfullahom Galalijem

681views
Preveo: Denis Rizvić
Minber.ba– Kroz svoju historiju Afganistan se uvijek borio protiv nevjerničkih agresora koji su došli da okupiraju našu zemlju i da unište islamsku državu, i u tim borbama hiljade i hiljade muslimana su postali šehidi. Afganistanski otpor i borba su rezultat čvrstog ubjeđenja. Afganistanski otpor baziran je na vjeri i svetoj dužnosti džihada na Allahovom putu i mudžahide nije moguće kupiti i zavesti novcem…

Ahmed Zeidan  Al Jezeera: Moje prvo pitanje je kakva je vojna situacija u Kabulu i kakvi su vaši planovi?

Komandant Sejfullah Galali: U ime Allaha, Milostivog. Kabul je vrlo važan jer je glavni grad Afganistana. Kao dodatak tome on je u središtu pažnje međunarodnog establishmenta i čak 42 nevjerničke države imaju svoje predstavnike i prisutne su u Kabulu. Svi u Kabulu se brinu za sigurnost glavnog grada. Zbog svega toga očigledno je da je teško izvoditi operacije unutar samog grada, ali, kako ste čuli, hvala Uzvišenom Allahu, mi smo izveli brojne uspješne napade unutar grada, u saradnji sa snagama u regijama koje okružuju ovaj grad. Naše operacije su ozbiljno destabilizirale nevjernike u Afganistanu, uznemirile njihove zemlje i njihove institucije. Postoji nekoliko vrsta operacija koje smo izvodili: bombaški napadi, komandoski napadi, kombinovani napadi, šehidske misije i frontalno sučeljavanje sa nevjerničkim snagama. Imamo mnogo primjera djelovanja unutar glavnog grada gdje je vrlo otežano slobodno kretanje. Napali smo glavni štab NATO snaga, administraciju Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i hotel „Serina“, a srušili smo i helikopter u blizini glavnog grada. To su samo neki primjeri koji pokazuju našu snagu. Također smo izveli akciju koja je rezultirala desetosatnom otvorenom bitkom u oblasti Masi, a to se desilo i prilikom akcije u Uzbinu. Sve ove akcije pokazuju snagu boraca mudžahida.

Ahmed Zeidan AJ: Prije nekoliko sedmica američka vojska se povukla iz Nuristana. Kakva je sada tamo situacija? Mislite li da će se Amerikanci povući iz sela samo u velike gradove?

Komandant Sejfullah Galali: Svako je čuo za ono što se desilo u Nuristanu. Naši mudžahidi su izveli niz uspješnih operacija protiv Amerikanaca, i naučili smo da kada Amerikanci pretrpe gubitke- oni bježe sa poprišta bitke. Ono što se desilo u Nuristanu je samo ponavljanje onoga što se desilo u mnogim drugim oblastima: mnogo žestokih napada, sa mnogo mrtvih i ranjenih Amerikanaca, njihovi tenkovi uništeni i izgorjeli, njihova skloništa i baze razorene. Ono što možemo reći za Nuristan jeste da smo potpuno uništili glavnu američku bazu. Sljedeće što su strani agresori uradili jeste bilo to da su se počeli utvrđivati u civilnim oblastima, na pijacama i na drugim mjestima gdje je velika gustoća civilnog stanovništva. Ali i pored toga moraju naučiti lekcije iz Kabula. I tamo su bili okruženi, ubijani i njihovo sjedište je uništeno. Niti na drugim mjestima oni nisu sigurni, tamo gdje misle da su sigurni, patrolirajući po pijacama gradova poput Mandarhar i Kunar. Stranci nisu sigurni nigdje u Afganistanu. Moraju otići iz Afganistana ili će biti mete na svakom mjestu u Afganistanu.

Ahmed Zeidan AJ: Šta kažete o povlačenju američkih snaga u baze u velikim gradovima?

Komandant Sejfullah Galali: Kao što sam vam već rekao- gdje god napadnemo Amerikance oni pobjegnu. To se desilo i u provinciji Baktia, a ako su moje informacije točne, nešto trupa je ostalo. Kao što su neke trupe ostale i u Nuristanu. Ali naši napadi će se nastaviti sve dok ih ne natjeramo da odu.

Ahmed Zeidan AJ: Zašto ste napali UN u Kabulu?

Komandant Sejfullah Galali: Razlog mudžahidskog napada na UN i njihovo osoblje jeste da se ometu izbori u Afganistanu, zbog toga što ti izbori neće zadovoljiti želje afganistanskog naroda, niti će zadovoljiti ciljeve talibana. Izbori su bili samo farsa i igra koju je izmislila Amerika. Zbog toga su talibani objavili da će zabraniti izbore, i američka igra je doživjela neuspjeh. Ovi napadi mudžahida su bili zbog toga da se ometu ovi izbori.

Ahmed Zeidan AJ: Neki izvještaji govore da Amerikanci, Njemci, Francuzi plaćaju talibanima da ne izvode napade, te da obezbjede prolaz za svoje konvoje. Da li vam je neko ponudio gotovinu i mito ? Da li talibani primaju takve isplate?

Komandant Sejfullah Galali: To su samo glasine koje šire nevjernici. Oni kažu da su plaćali talibanima da ne napadaju Amerikance. Razlog širenja takvih glasina jeste mogućnost da se talibani privuku novcem. Ali ovdje se ne radi o novcu. Ovaj rat je rat ubjeđenja. Kroz svoju historiju Afganistan se uvijek borio protiv nevjerničkih agresora koji su došli da okupiraju našu zemlju i da unište islamsku državu, i u tim borbama hiljade i hiljade muslimana su postali šehidi. Afganistanski otpor i borba su rezultat čvrstog ubjeđenja. Afganistanski otpor baziran je na vjeri i svetoj dužnosti džihada na Allahovom putu i mudžahide nije moguće kupiti i zavesti novcem. Francuzi u oblasti Saroubi pokušali su slati poklone mudžahidima, te su ponudili velike sume novce u zamjenu da mudžahidi ne napadaju njihove trupe. Ali mudžahidi su to odbili i tražili su da Francuzi napuste Afganistan u koji su došli kao agresori, silom i oružjem.

Ahmed Zeidan AJ: Neki američki izvještaji govore da pokušavaju stvoriti plemenske milicije i plemenska vijeća sa ciljem da se ovi bore protiv talibana, na sjeveru i jugu Afganistana, da se bore protiv vas umjesto Amerikanaca. Da li je ovo tačno? I kako ćete vi odgovoriti na ovu američku strategiju?

Komandant Sejfullah Galali: Nevjernici uvijek pokušavaju izazvati probleme između muslimana i okrenuti muslimane jedne protiv drugih. Oni pokušavaju stvoriti one koji ih slijede, pokušavaju poslati i stvoriti svoje špijune da bi ih iskoristili protiv mudžahida. Ovo su pokušavali izvesti u Logaru, Kandaharu i Maydanu. Stvorili su grupe koje su nazvali „Arbaki“. Potrošili su ogromne sume novca, i iskoristili ove ljude protiv mudžahida, ali su mudžahidi uspjeli opametiti te grupe i objasniti im šta rade. Objasnili su im da sarađuju sa neprijateljem, umjesto da se borimo zajedno da oslobodimo zemlju od agresora. A oni koji se nisu opametili- ubijeni su. Allahovom voljom neprijateljski planovi nisu uspjeli. Hoću da vam kažem šta se u stvarnosti dešava. Mnoge grupe traže od talibana dopuštenje da pristupe tim milicijama, a zauvrat obećaju da će talibanima predati svo naoružanje koje dobiju od stranaca. Sve te grupe su održale svoja obećanja i predale su talibanima oružje. Allahovom voljom nijedan neprijateljski plan nije uspio i neće uspjeti, bez obzira koliko se oni trudili.

Ahmed Zeidan AJ: Kakva je vaša veza sa drugim borcima poput Hikmetjara, Haqanija, selefijskog džemmata u Kunaru itd?

Komandant Sejfullah Galali: Šejh Haqani je važan član muslimanske komande, ali želim napomenuti da u pokretu nema selefija, barlevija itd. Svi smo mi muslimani i ne bi trebalo biti razlika među muslimanima. Amerikanci su kršćani, Izraelci Židovi, njihove religije su različite, njihove knjige drugačije, oni čak slijede različite poslanike, ali su ujedinjeni u borbi protiv muslimana. Mi i selefije imamo istu knjigu, naša vjera je jedna vjera i mi smo ujedinjeni protiv nevjernika, borimo se zajedno, rame uz rame, protiv njih, da odbranimo i oslobodimo našu napaćenu zemlju, da je oslobodimo nepravde i kriminalaca koji su na čelu zemlje.

Ahmed Zeidan AJ: Vi ste komandant kabulske fronte, pa kako primate naređenja od strane mula Omara?

Komandant Sejfullah Galali: Komandant pravovjernih, mula Muhammed Omar, Allah ga sačuvao, imenovao je svoga zamjenika mula Birdara, a ispod njega postoje takođe potčinjeni koji su zaduženi za različite oblasti koje se tiču operacija koje izvode mudžahidi. Svaki od potčinjenih je zadužen za određenu oblast i određeni dio poslova koje se tiču rata, a sve je povezano i akcije se koordiniraju. Npr. ja sam odgovoran za Kabul i akcije koje se odvijaju na kabulskom frontu. Sarađujem sa drugim komandantima, te sa drugim oficirima zaduženim za vojna pitanja, a lanac komandovanja se pruža sve do mula Omara. Sve je organizirano i koordinirano. Mula Omar lično nadgleda cijeli sistem komandovanja i odlučuje o važnim pitanjima. Ono što mora biti jasno jeste da mi izvodimo naše poslove i akcije oslanjajući se prvenstveno na Allahovu volju i pomoć. Dalje za svaku važnu odluku mi tražimo saglasnost nadređenih. Mi možemo dobiti poruku ili informaciju u svakom momentu, sa svakog mjesta, možemo tražiti instrukcije npr prilikom postupka sa špijunom. Čim dobijemo odgovor od više komande mi djelujemo trenutno- ili ga ubijamo, ili oslobađamo, zavisno od naredbe.

Ahmed Zeidan AJ: Neki izvještaji govore da je mula Omar u Quetti ili Karačiju. Gdje je mula Omar?

Komandant Sejfullah Galali: Mula Omar, komandant i emir  pravovjernih, je u Afganistanu. Mnoga mjesta u Afganistanu su pod kontrolom mudžahida, posebno oni centri gdje je prisutna i vlada. Vladini službenici nemaju snage da išta efektivno urade. Mnoga mjesta u Afganistanu su sigurna za lahko kretanje komandanta pravovjernih, da živi u miru i sigurnosti. Nema potrebe da boravi u Pakistanu. On živi slobodno u Afganistanu i daje svoje intrukcije iz Afganistana. Amerikanci optužuju ISI, pakistansku obavještajnu službu, da skriva mula Omara, da bi ih ocrnili i da bi tako izvršili pritisak na Pakistance. To je rat riječi i medijski rat. I Afganistanci poznaju Amerikance i Britance vrlo dobro, poznaju njihove planove i mahinacije. Nije moguće da Afganistance prevare njihove laži i mahinacije.

Ahmed Zeidan AJ: Postoje izvještaji o pregovorima između Amerikanaca i talibana. Postoje li kakvi pregovori?  

Komandant Sejfullah Galali: Amerikanci su uzdrmani i vrlo uznemireni zbog žrtava koje trpe. Mnogi američki vojnici svakodnevno ginu. To je razlog zbog kojih traže pregovore, ali od talibana neće dobiti pozitivan odgovor. Ništa.

Ahmed Zeidan AJ: Koji su vaši uslovi?

Komandant Sejfullah Galali: Nevjernici su izvršili agresiju na našu zemlju, uništili naš sistem vlasti, mnoga naša braća su postali šehidi, naš narod je pretrpio mnoge nepravde i zbog svega ovoga mi želimo da ovi nevjernici napuste Afganistan i ostave nam našu zemlju. Mi nismo otišli njima, već su oni došli nama i okupirali nas. Ono što mi želimo jeste njihovo bezuslovno povlačenje.

Ahmed Zeidan AJ: Amerikanci imaju uslove, ili bar pričaju o njima, a taj je da vi napustite Al Kaidu. Da li ste spremni da napustite Al Kaidu, ako se Amerikanci povuku iz Afganistana?

Komandant Sejfullah Galali: Odgovor na to pitanje je u domenu muslimanske komande, posebno našeg političkog vođstva i ja ništa ne mogu reći po tom pitanju.

Ahmed Zeidan AJ: Vratimo se Osami bin Ladenu. Da li je on živ? Da li je u Afganistanu? Gdje je on?

Komandant Sejfullah Galali: Ja nemam podataka po ovom pitanju. Ja sam odgovran za Kabul, za glavni grad i oblasti koje graniče sa glavnim gradom. Mi imamo mnogo odgovornosti i nemamo vremena da se bavimo tim pitanjima.

Ahmed Zeidan AJ: Šta je sa gubicima o kojima Amerikanci pričaju? Vojnici ubijeni, materijalni gubici, poput tenkova i druge vojne opreme? Da li su tvrdnje i procjene točne? Kakvi su stvarni gubici?

Komandant Sejfullah Galali:  Što se tiče informacija oko Kabula, o kojima imam dobre podatke, tvrdim da se oslanjamo na čvrste i pouzdane informacije. Npr ako su napadnuta tri tenka, ali samo dva su uništena, dok nije potvrđeno oko trećeg, onda mi objavljujemo da su dva tenka uništena. Mi ne želimo da narod izgubi povjerenje u nas. Laž je grijeh i Allahovo prokletstvo je na lažljivce. Zato vijesti koje izdaju talibani, a koje se tiču broja ubijenih vojnika ili uništenih oklopnih vozila su vrlo dobro dokumentovane i točne su. One vijesti u koje se sumnja se ne objavljuju. Želimo i nastojimo da budemo precizni i točni da Komanda je bude optužena za širenje laži.

Ahmed Zeidan AJ: Koliko vi procjenjujete da je ubijeno Amerikanaca i drugih stranaca u  oblasti Kabula?

Komandant Sejfullah Galali: Ako se sjećam, ove godine, samo na području Kabula, mi smo nanijeli teške gubitke Amerikancima, Francuzima i Italijanima. Uništili smo 10 oklopnih vozila u oblasti Oset, oko 20 oklopnih vozila u oblasti Saorubi, uništili smo 5 oklopnih vozila u Birmanu. Kao dodatak tome uništili smo oko 40 vojnih vozila na autoputu Kabul- Kandahar, u našoj zoni odgovornosti. Strane trupe dobro znaju o tim gubicima. I mogu vam reći da je, kao direktni rezultat naših operacija, ubijeno oko 200 neprijateljskih vojnika.

Ahmed Zeidan AJ: Što se tiče Kabula koja operacija vam se urezala u pamćenje?

Komandant Sejfullah Galali: Bilo je mnogo operacija. Što se mene lično tiče sjećam se kada sam prevozio oko 2 t eksploziva kada sam zaustavljen na kontrolnom punktu. Vojnici su pregledali jednu stranu kamiona, nisu ništa vidjeli, i hvala Allahu pustili su me. To je trenutak kada sam mislio da će me uhvatiti. Hvala Allahu nisu me zarobili.

Ahmed Zeidan AJ: Kako finansirate vaš pokret, vaše bitke, kako pokrivate vaše troškove? Kako zadovoljavate svoje vojne potrebe? Odakle vam dolaze finansijska sredstva?

Komandant Sejfullah Gallali: Mnogo se potroši na borce. Ove godine mi smo potrošili oko milion dolara. Za mene je potrebno oko 300$, ponekad više. Tu je dio koji uzmemo iz ratnog plijena od neprijatelja. Što se tiče zarobljenog oružja procjenjuje se na oko 200.000$. Ovaj novac je vrlo koristan za mudžahide. Npr. granata koju koristimo za uništavanje tenkova košta 50$, tako da sa 100.000$ možemo uništiti desetke tenkova i oklopnih vozila. Sa druge strane neprijatelj se ne može nikud pokrenuti sa tih 100.000$. Naši troškovi su ništa prema američkim troškovima ili troškovima marionetske vlade. Naši troškovi su mali, ali su dovoljni da uradimo ono što želimo da ostvarimo naše ciljeve.

Ahmed Zeidan AJ: Kakva je vaša veza sa pakistanskim talibanima?

Komandant Sejfullah Galali: Ja sam odgovoran za Kabul, i svo svoje vrijeme brinem se o stvarima koje se tiču moje zone odgovornosti. Ja lično nemam nikakvih kontakata sa njima. To je stvar naših komandanata i političkih vođa i ne znam imaju li ili ne oni vezu sa pakistanskim talibanima.

Ahmed Zeidan AJ: Možete li nam nešto reći o vašim planovima za Kabul?

Komandant Sejfullah Galali: Mi imamo mnogobrojne planove akcija i operacija koji se tiču Kabula, a sa svakom novom operacijom mi naučimo nešto novo. Ostvarili smo oko 80% zamišljenog ove godine. Iduće godine, Allahovom voljom, nadamo se da ćemo ostvariti 100% naših planova. Kako vrijeme prolazi mi smo sve iskusniji, a mudžahidi se sve bolje upoznaju sa svojim naoružanjem i novim taktikama. Iduće godine operacije će biti na jednoj višoj razini. Mi imao detaljno razrađene planove koji se tiču Kabula. Sigurno će te i vi i cijeli svijet čuti za naše akcije. I slušaćete o velikim gubicima koje će pretrpjeti nevjernici. Govoriti detaljnije o ovim planovima nije primjereno. Vidjećete sa svojim očima rezultate tih planova i naših operacija, i razumjećete zašto smo bili tako diskretni, i zašto nismo dali neprijatelju šansu da poboljša svoju odbranu.

Ahmed Zeidan AJ: Hvala vam što ste bili sa nama i hvala vam za ovaj intervju.

 
Izvor: Al Jezeera

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865