Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Insajderski napad: NATO vojnik ubijen u Afganistanu

337views

Vojnik koji je služio u sklopu Međunarodne sigurnosne snage za pomoć (ISAF) u Afganistanu poginuo je, kada ga je ustrijelio čovjek u afganistanskoj uniformi, javila je ta vojna koalicija.

U izjavi objavljenoj u utorak, ISAF je rekao da se incident, koji se desio na jugu zemlje u ponedjeljak, „istražuje“.

Savez nije identificirao vojnika, niti je objavio koje je nacionalnosti.

Novinska agencija Reuters je citirala policijske zvaničnike koji su rekli da se napad desio u distriktu Gereshk u provinciji Helmand.

Ovo je najnoviji u nizu insajderskih napada u kojima afganistanske snage sigurnosti, ili ljudi u njihovim uniformama, ubijaju vojnike ISAF-a. Do sada ih je poginulo preko 60.

Do incidenta je došlo u trenutku kada predsjednik SAD-a Barack Obama planira ugostiti predsjednika Afganistana Hamida Karzaija u Bijeloj kući.

Prijetnja insajderskih napada je postala toliko ozbiljna da su međunarodni vojnici dobili takozvane „anđele čuvare“ koji ih čuvaju dok rade.

Strane trupe su ne samo mete takvih napada, već je i broj smrti Afganistanaca u takvim incidentima dupli u odnosu na vojnike ISAF-a.

Trenutno je oko 100,000 trupa, koje se zajedno sa afganistanskim snagama bore protiv talibana.

Povlačenje NATO snaga je planirano za kraj 2014. godine.

(AJ Balkans)