Vijesti

Indija i Pakistan dogovorili prekid vatre u Kašmiru

210views

Indijska i pakistanska vojska saopćile su u četvrtak da su se usaglasile u vezi prestanka pucanja duž svoje sporne granice u Kašmiru, gdje je takva pucnjava česta posljednjih mjeseci kada se ubiju ili osakate ljudi koji žive na tom području.

– U interesu postizanja uzajamno korisnog i održivog mira duž granica, složili smo se rješavati međusobna ključna pitanja i zabrinutosti koje imaju tendenciju remetiti mir i dovesti do nasilja – navodi se u zajedničkoj izjavi, pozivajući se na šefove vojnih operacija dvije zemlje.

Nuklearno naoružani susjedi potpisali su sporazum o prekidu vatre duž Linije kontrole (LoC) – de facto granice u regiji Kašmir – 2003. godine, ali primirje se krši posljednjih godina, podsjeća Reuters.

Zvaničnik u New Delhiju rekao je da je prekid dijelom usmjeren na ublažavanje teške situacije za civile koji žive duž granice, a koji se redovno žrtve unakrsne vatre.

– Oprezno smo optimistični da će nivo nasilja i napetosti duž LoC-a opasti – rekao je zvaničnik, odbivši da bude imenovan zbog osjetljivosti pitanja.

Ali Indija neće olakšati raspoređivanje duž LoC-a čiji je cilj zaustaviti infiltraciju ili protupobunjeničke operacije u dolini Kašmira, rekao je zvaničnik.

(FENA)