Vijestiiiiii

Imam u iračkoj vojsci ubio dvojica američkih vojnika, trojicu ranio

261pregledi
MINBER.BA – Čovjek obučen u uniformu iračke vojske je ubio dvojicu američkih vojnika i ranio još trojicu u sjevernom iračkom gradu Mosulu, objavili su zvaničnici američke vojske.
U saopštenju se navodi da je čovjek, koji je ubijen nakon napada, otvorio vatru na grupu vojnika u jednoj ispostavi na jugu grada.
Time se broj poginulih američkih vojnika u mjesecu aprilu u Iraku popeo na 20, najveći mjesečni broj ove godine.
„Prema prvim izvještajima, pojedinac obučen u uniformu iračke vojske je otvorio vatru na koalicijske snage, i ubijen je u incidentu,” kazao je glasnogovornik američke vojske.
Jedan policijski zvaničnik u Mosulu je identifikovao napadača kao Hasana al-Dulaimia, vojnika koji je služio kao imam džamije u jednom vojnom centru za obuku iračke vojske južno od Mosula, glavnoga grada provincije Ninava.
On je rekao da su američki vojnici izvodili vježbe u centru za obuku u vrijeme napada. Kazao je da nema saznanja o sudbini napadača.
Amirički i irački komandanti kažu da je Mosul zadnja urbana utvrda Al-Qaide u Iraku i desetak drugih pobunjeničkih grupa. Neke od tih grupa su se infiltrirale u iračke snage sigurnosti.
(Al-Džezira)
 
Za minber.ba preveo: E.D. 
X