Vijesti

Imam u Danskoj optužen zbog 'poziva na ubijanje Jevreja'

978views

Tužioci u Danskoj su podigli optužnicu protiv imama zbog poziva na ubijanje Jevreja, što je prvi takav slučaj zabilježen u ovoj nordijskoj zemlji. Mundhir Abdallah, imam džamije Al-Faruq u gradiću Norrebro u blizini Kopenhagena, optužen je za citiranje vjerskih poruka, pozivajući muslimane da se bore protiv Jevreja.
“Neće se desiti Sudnji Dan, sve dok muslimani ne savladaju Jevreje”, rekao je Abdallah u video zapisu koji je u martu objavljen na Facebooku i YouTubeu.

“Ovo su ozbiljne izjave i mislim da je uredu da sud donese odluku o ovom slučaju”, navela je tužiteljica Eva Ronne u kratkom saopćenju.

Ovo je prvi put da je Tužilaštvo u Danskoj pokrenulo takvu optužnicu pod krivičnim zakonom uvedenim 1. januara 2017. godine, a koji se odnosi na vjersko propovijedanje.

Ronne je istakla da je legalno citirati vjerske knjige poput Kur’ana i Biblije, dodajući da bi ipak podsticanje ili pozdravljanje ubistava ljudi moglo biti kažnjivo i do tri godine zatvora.

Imam Abdallah bi mogao biti kažnjen sa tri godine zatvora ukoliko bude osuđen prema zakonu o govoru mržnje. Predmet će biti razmatran pred Okružnim sudom u Kopenhagenu, ali datum početka suđenja još nije utvrđen. Jevrejska zajednica, koja je u maju podnijela žalbu zbog govora imama, pozdravila je odluku Tužilaštva da podigne optužnicu.

Ministrica za imigracije i integraciju Inger Stojberg, koja je javnosti već poznata po svojim antiislamskim izjavama, opisala je imamove riječi kao strašne, antidemokratske i odvratne.

Danska je u maju 2017. godine objavila spisak stranaca optuženih za propovijedanje mržnje – pet muslimanskih propovjednika i jedan evangelista, zabranivši im djelovanje na najmanje dvije godine.

(AA)