Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Ostala pitanja

Ima li umrli koristi od proučenog Jasina iz Kur’ana?

901pregledi
              
Pitanje: Interesuje me da li umrli, tj. neko od rodbine ko je umro, ima koristi od proučenog Jasina iz Kur’ana? Znam da mi je dozvoljeno moliti, ali konkretno me to interesuje, jer dešava mi se da recimo moja majka, ili brat, kaže da je sanjala tog i tog pa misli da joj je obaveza, zato što je tog nekog sanjala, da ga se sjeti tako što će proučiti ili zamoliti nekog da prouči Jasin za tu odreðenu osobu. Nadam se da ste koliko-toliko razumjeli moje pitanje i šta konkretno da kažem osobi koja tako razmišlja? Unaprijed hvala i da vas Allah, dž.š., nagradi za uloženi trud. Selam alejkum!
 
Odgovor: Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Vaše pitanje sadrži dvije stvari: prvo, da li je utemeljeno ubjeðenje da je čovjek obavezan da prouči nešto od Kur’ana osobi koju je vidio u snu;
drugo, da li će koristiti mejitu ako bi insan proučio nešto od Kur’ana namijenivši nagradu od tog učenja mejitu?
 
Što se tiče prvog dijela pitanja, meni nije poznato da za to postoji validan argument. A da bi neka stvar bila obavezna ili čak pohvalna i da se radi s nijjetom ibadeta, za to treba da postoji jasan i validan argument.
 
A što se tiče drugog dijela pitanja, većina islamskih učenjaka, kako to spominje šejhul-islam u svojim fetvama, smatrala je da ako bi čovjek proučio nešto od Kur’ana (bez uzimanja novčane naknade za učenje) i nagradu učenja poklonio nekome od mrtvih, da će to koristiti mejitu. To je stav šejhul-islama Ibn Tejmijje i njegovog učenika Ibnul-Kajjima, rhm.
 
Napomena: Spominje šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., da niko od selefa – prvih generacija nije smatrao dozvoljenim niti propisanim plaćanje za učenje Kur’ana koje će se pokloniti mejitu.
 
A Allah najbolje zna!
 
Odgovorio: Pezić Elvedin