Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Ihsanoglu upozorio Izrael

325views

Generalni sekretar Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu upozorio je Izrael u vezi sa planiranim organizovanjem festivala alkoholnih pića u dvorištu poznate džamije Beersheva, napominjući da se na ovaj način direktno žele isprovocirati muslimanski vjernici.

U saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici OIC-a, Ihsanoglu je napomenuo da je izraelska vlada odgovorna za svirepe napade na sveta mjesta, te da na taj način širi nestabilnost i tenzije u regiji ignorišući postojeća pravila i postulate međunarodnog prava.

“Ovo je dio politike kojom se žele oskrnaviti sveta i historijska mjesta u Palestini kao i povrijediti i uništiti islamski simboli i obilježja što direktno predstavlja provokaciju prema muslimanima u svijetu”, saopštio je Ihsanoglu.

Ihsanoglu uputio je poziv međunarodnoj zajednici, relevantnim međunarodnim organizacijama, UNESCO-u i Visokom predstavniku Ujedinjenih nacija (UN) za Alijansu civilizacije Jorge Sampaiou da hitno poduzmu određene mjere kako bi se zaustavili napadi Izraela na sveta mjesta u Palestini.

U Beersheva džamiji petog septembra održat će se festival alkohola na kojemu će 30 izraelskih proizvođača alkoholnih pića predstaviti svoje proizvode.

(Anadolija)