Vijesti

IDIL napušta posljednje uporište u zapadnoj Siriji

Free Syrian Army fighters carry their weapons as they walk on the outskirts of the Islamic State-controlled northern Syrian town of al-Bab, Syria February 4, 2017. Picture taken February 4, 2017. REUTERS/Khalil Ashawi
619views

Sirijska vojska i Hezbolah nadziru izlazak boraca grupe Islamska država (IS) iz njihove enklave na granici s Libanom i njihovu evakuaciju prema istočnoj Siriji, u skladu sa sporazumom postignutim nakon jednosedmične ofanzive na tu grupu, prenosi Reuters.
To će značiti kraj prisutnosti IDIL-a u pograničnoj sirijsko-libanskoj zoni, što je vrlo važan cilj Libana i šijitske grupe Hezbolah.

Također, to je prvi put da je IDIL javno pristao na prisilno napuštanje područja koje je držao u Siriji.

IDIL je u nedjelju pristao na prekid vatre s libanskom vojskom na jednom frontu te sirijskom vojskom i Hezbolahom na drugoj, pošto je izgubio kontrolu nad većim dijelom planinske enklave. I Hezbolah i libanski dužnosnici su evakuaciju ocijenili predajom IDIL-a.

Evakuacija iz Qare u zapadnom Qalamounu u Siriji se odvija u pratnji sirijskih vojnih vozila.

Oko 700 boraca i članova njihovih porodica od jučer napuštaju svoje posljednje uporište u zapadnoj regiji Qalamoun prema istočnom gradu Bukamalu, prenosi Xinhua.

(Fena)