Vijesti

ICC pokrenuo istragu zločina nad muslimanima Rohinja u Mijanmaru

424views
Međunarodni krivični sud (ICC) u četvrtak je pokrenuo istragu o zločinima počinjenih nad mijanmarskom muslimanskom Rohinja manjinom.
Sud je saopćio da ima jurisdikciju nad zločinima djelimično počinjenim u Bangladešu, koji je država članica suda. Mijanmar je optužen da je počinio brojne zločine u kampanji protiv Rohinja.

Mijanmarska vojska pokrenula je kampanju protiv pobunjenika u augustu 2017. godine, u odgovoru na pobunjenički napad. Više od 700.000 Rohinja je prešlo u susjedni Bangladeš kako bi pobjegli, kako je opisano kao etničko čišćenje, koje uključuje masovna silovanja, ubistva i paljevine kuća.

Sud navodi u saopćenju da je sudsko vijeće koje je razotrilo zahtjev glavne tužiteljice Fatou Bensoude da pokrene istragu o zločinima zaključilo da se akti nasilja koji su počinjeni u Mijanmaru “mogu okvalificirati kao zločini protiv čovječnosti deportovanjem Rohinja stanovnika preko mijanmarsko-bangladeške granice na temelju etničke ili vjerske pripadnosti Rohinja”.

Odluka ICC-a uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Gambija, uime Organizaacije islamske saradnje, podnijela tužbu protiv Mijanmara u Međunarodnom sudu pravde za genocid nad Rohinjama, prenosi AP.

Oba suda imaju sjedište u Den Haagu. Međunarodni krivični sud krivično goni pojedince odgovorne za zločine, dok Međunarodni sud pravde rješava sporove među zemljama.

(FENA)