Vijesti

I danas protesti u velikom broju bh. gradova

673views

Mostar, 19:25

Na Španskom trgu u Mostaru okupilo se oko 1.000 demonstranata koji za sada mirnim protestima izražavaju nezadovoljstvo svim nivoima vlasti, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Danas su demonstranti izašli i s definiranim zahtjevima: ostavke  funkcionera općinskih struktura vlasti, ostavka kantonalne Vlade, ostavka federalne Vlade, ostavka članova Predsjedništva, razrješavanje dužnosti politički montiranih osoba u nadzornim odborima u javnim poduzećima i institucijama, formiranje nestranačkih vlada, nepoduzimanje nikakvih  mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije, oslobađanje uhapšenih demonstranata te obustavljanje krivičnih prijava od daljnjeg procesa.

Protest prate jake policijske snage koje su do sada legitimirale nekoliko građana. Pripadnici MUP-a HNK kantona, kako je za Anadoliju izjavio glasnogovornik ministarstva Srećko Bošnjak prate situaciju i ponašat će se u skladu s propisanim zakonskim normama i daljim razvojem situacije.

Na današnjim mirnim protestima mostarskim demonstrantima pridružili su se i demonstranti iz Stoca.

Na osnovu odluke Vlade HNK od danas i kantonalne službe bit će na neplaćenom godišnjem odmoru. Srednje i osnovne škole, osim gimnazije ispred koje se održavaju protesti, danas normalno rade.


Sarajevo, 18:42

Grupa od nekoliko stotina demonstranata blokirala je i glavnu raskrsnicu na Skenderiji, tako da su svi prilazi centru grada Sarajeva blokirani.

I dalje je blokirana raskrsnica kod Higijenskog zavoda.

Obje raskrsnice osiguravaju specijalci MUP-a KS-a, a demonstracije za sada protječu bez incidenata.


Sarajevo, 18:24

Predstavnici demonstranata sveli su listu svojih zahtjeva s pet na samo jednu tačku, a to je ostavka federalnog premijera Nermina Nikšića i Vlade FBiH, javlja reporter agencije Anadolija iz Sarajeva.

Jedan od predstavnika demonstranata je rekao da će do 19:00 čekati potez Vlade. Na pitanje šta će biti ukoliko Vlada ne podnese ostavku, predstavnik demonstranata, koji se nije želio predstaviti, rekao je da će držati u blokadi centar Sarajeva sve dok Entitetska vlada ne podnese ostavku.

Demonstranti u Sarajevu i dalje se nalaze na raskrsnici između ulica Titova i Alipašina, kod Higijenskog zavoda. Za sada nema incidenata i protest protječe mirno, a saobraćaj u tom dijelu Sarajeva, kao i na Skenderiji u ulici Obala Kulina bana je blokiran.

Ranije danas demonstranti su iznijeli svoje zahtjeve među kojima je i onaj o ostavci Vlade FBiH, koji je Vlada odbila.

U zahtjevima koje su demonstranti iznijeli navodi se da traže smjenu Federalne vlade, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora PIO-a FBiH, uvećanje penzija koje iznose do 1.000 KM (blizu 500 eura), omogućavanje posla nezaposlenim, omogućavanje primanja nezaposlenim, ali i ukidanje rada na crno.


Sarajevo, 17:45

Uz zvuke truba i pištaljke te skandiranjem „lopovi, lopovi“, grupa demonstranata koja se okupila ispred Higijenskog zavoda nastavlja proteste. Blokada na raskrsnici Titove i Alipašine ulice još je na snazi.

Kako je za agenciju Fena kazao Dino Krkbešević, koji se predstavio kao član Plenuma građana i građanki BiH, učesnici protesta traže ostavke svih zvaničnika na svim nivoima vlasti, bez odlaganja.

Nadalje, traže da se istraži porijeklo imovine osoba koje su obavljale ili još obavljaju javne funkcije na prostoru cijele BiH.

Dodao je da Plenum građana radi u koordinaciji sa svim većim gradovima.


Brčko 17:38

Završeni su protesti ispred zgrade Vlade Brčko Distrikta, a novi su zakazani za sutra u podne. Prema policijskim procjenama, na platou ispred zgrade Brčanske vlade okupilo se blizu 300 ljudi, javlja agencija Srna.

Demonstranti su izvikivali: „Ostavke, ostavke“ i nosili transparente „Dolje partokratija“ i „Tjerate strane investitore, a od fabrika nam ostavljate olupine“.

Još nekoliko stotina građana mirno je posmatralo proteste sa strane. Za razliku od protesta održanih u petak, danas je izostalo bacanje kamenja, jaja i paradajza.

Organizator demonstracija Zoran Bogdanović najavio je da će okupljanja biti nastavljena i narednih dana.


Goražde, 17:10

Ispred zgrade Vlade Bosansko-podrinjskog kantona u Goraždu danas su se ponovno okupili demonstranti i pročitali svoje zahtjeve koje su ranije dostavili na adresu Vlade BPK-a.

Nakon što su obaviješteni da je Kolegij Skupštine BPK-a na jutrošnjoj sjednici za petak zakazao vanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati aktuelna situacija u ovom kantonu, kao i podneseni zahtjevi građana, demonstranti su se razišli.

Pored predsjedavajućeg Skupštine, pred demonstrante su izašli premijer i članovi Vlade BPK-a, kao i dio zastupnika u Kantonalnoj skupštini.


Sarajevo, 17:07

Novinarka Al Jazeere Arduana Kurić javlja iz centra Sarajeva kako se na raskrsnici kod Alipašine džamije nalazi blizu 300, na Skenderiji gotovo 150 demonstranata, dok ih ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nema.


Fojnica, 16:53

Protestima koji se održavaju na teritoriji Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su se pridružili i građani Fojnice.

Njih blizu 300 sakupili su se ispred zgrade Općine ne tražeći puno – tek elementarna ljudska prava, počevši od prava na rad, prava na bolju zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prava mladih da imaju omladinski centar i pravo da smijene načelnika, ako nisu zadovoljni njegovim radom.

“Želimo da nam Općina vrati Omladinski centar koji je zatvorila prije dvije godine. Želimo i da otvore fabrike koje su zatvorili. Želimo budućnost”, kazala je jedna od omladinskih aktivistica Zerina Kučuk.

Kako je za Fenu rekla jedna od građanki Fojnice koja je došla pred zgradu Općine, plaća onih koji imaju tu sreću da rade je u prosjeku 350 do 400 konvertabilnih maraka (175 do 200 eura).

“Tražimo ostavke lokalnih i kantonalnih vlasti. Tražimo da prestane zapošljavanje u kojem prednost ima rodbina ili nacionalna pripadnost”, kazala je Ljiljana Čuberić.

Ona, također, kaže da je građane strah doći na proteste, jer onda sutra neće moći ni rodni list izvaditi.


Sarajevo, 16:45

Arduana Kurić prenosi kako je kroz grupu od 40-ak demonstranata u Sarajevu projurilo vozilo “Hummer”, pri čemu su povrijeđene najmanje dvije osobe.

Očevici navode kako su povrijeđeni zatražili pomoć službe Hitne pomoći, a da je policija krenula u potjeru za automobilom koji je otišao u pravcu Vogošće.


Sarajevo, 16:34

Građani koji protestiraju u Sarajevu zatražili su pred zgradom Vlade Federacije ostavke u Federalnoj vladi do ponedjeljka navečer u 19:00, prenose agencije.

Demonstranti su, također, zatražili od Federalne i kantonalnih televizija da im omoguće obraćanje u javnosti svaki dan od 18.00 do 18:10, ali i formiranje komiteta za normalizaciju novonastale situacije.

Nakon toga, demonstranti su se uputili pred Parlamentarnu skupštinu BiH.

Oni nose transparente na kojima piše: “20 godina vlasti, pojedinci su stvorili imperiju”, “Jedina mi nada da padne Vlada”, “Dole Vlada”…

Šemsa Ćurt kazala je za agenciju Anadolija da ona učestvuje u demonstracijama kako bi izrazila nezadovoljstvo.

“Nijednu firmu nisu otvorili, nijednog radnika nisu zaposlili. Ovdje nema srednje klase, samo bijeda i strašno bogati ljudi. Nazivaju nas huliganima. Mi nismo huligani. Samo tražimo svoja prava”, pojasnila je ona.

Penzioner Rusmir Muftić kaže da ne treba rušiti, razarati, nego da sve treba riješiti mirnim putem.

“Nije trebalo paliti, dosta je bilo 1992. i 1995. godine”, kazao je on.


Sarajevo, 16:24

Novinar Al Jazeere Marin Veršić navodi kako se u proglasu demonstranata u Sarajevu traže ostavke svih službenika na svim nivoima vlasti, kao i eliminiranje korupcije.

Učesnici protesta pozivaju pripadnike policije da im se pridruže.


Beograd, 16:20

Novinar Al Jazeere iz Beograda Đorđe Kostić javio je kako se u glavnom gradu Srbije održava skup podrške demonstracijama u BiH.

“Okupljeno je blizu 80 ljudi. Ima mnogo policije, a i desničara. Mirno je stanje. Za sredu u 16 sati najavljeno je novo okupljanje ispred Ambasade BiH u Beogradu”, javlja Kostić.


Sarajevo, 16:15

Federalni premijer Nermin Nikšić je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima demonstranata, ponovno pozvao na smirivanje tenzija te vraćanje dijalogu i dogovoru kroz institucije sistema, prenosi agencija Fena.

Kazao je da su predstavnici demonstranata upoznati o tome šta Vlada Federacije BiH u stalnom zasjedanju preduzima.

“Pozicija Vlade Federacije nije uopšte sporna. Nama je svakako izglasano nepovjerenje i mogu se provesti aktivnosti imenovanja druge vlade, koja bi, u skladu s Ustavom i zakonom preuzela odgovornost u Federaciji”, naglasio je Nikšić.

Najavio je, istovremeno, da će u utorak biti upućen prijedlog u parlamentarnu proceduru za izmjenu Izbornog zakona BiH, čime bi se omogućilo da se hitno provedu izbori u BiH, jer je to jedini demokratski način promjene vlasti.

Prema Nikšićevim riječima, s predstavnicima demonstranata razgovarano je i o reviziji privatizacije te konstatirano da će u vezi s tim biti sačinjena lista firmi za koje će se zatražiti procesuiranje, odnosno istraga  u vezi s nelegalnom privatizacijom.

Odgovarajući na novinarske upite, kazao je da će u parlamentarnu proceduru ponovno biti vraćen set antikorupcijskih zakona, koji je na tragu rješavanja brojnih problema.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je da treba uvažiti nezadovoljstvo koje je narod iskazao.

“Pravo je naroda da iskaže nezadovoljstvo i ja sam zadovoljan time što je zaustavljeno eskaliranje nasilja koje se pojavilo u petak”, kazao je Budimir.

Apelirao je za prihvatanje realnosti te ukazao na neophodnost iniciranja izmjena koje će omogućiti održavanje vanrednih izbora.

U vrijeme slanja ovog izvještaja manja grupa demonstranata ponovno se okupila ispred zgrade Federalne vlade, gdje je trenutno obustavljen saobraćaj u Alipašinoj ulici.


Zenica, 16:09

Na mirnim protestima u Zenici u ponedjeljak se okupilo više od 1.000 građana, koji su tražili da se izvršna vlast u Zeničko-dobojskom kantonu razriješi po hitnom postupku odlukom Skupštine ZDK-a.

Policija, koja je osiguravala okupljanje, na protestima se pojavila bez zaštitne opreme, koja se koristi kod incidentnih situacija u gradskim uvjetima.

Tokom pregovora tim grupe demonstranata postigao je dogovor s predsjedavajućim Skupštine ZDK-a Sretkom Radišićem i kolegijem Skupštine – da u narednih osam dana ili ranije, ako se za to steknu uvjeti, bude održana vanredna sjednica Skupštine ZDK-a, na kojoj će biti dlučeno o kolektivnoj ostavci Kantonalne vlade.

Predstavnici su, pored brojnih pojedinačnih zahtjeva članova pregovaračkog tima, a koji su se odnosili na rješavanje problema pojedinih grupa građana, zatražili i ostavku predsjedavajućeg Skupštine.

Nakon završetka pregovora veća grupa građana, blizu 300, otišla je pred zgradu Općine Zenica, gdje namjeravaju zatražiti ostavku aktuelnog načelnika Husejina Smajlovića.


Prijedor, 16:03

Gradonačelniku Prijedora Marku Paviću u ponedjeljak je petočlana delegacija grupe građana, koja nekoliko dana protestira ispred zgrade Gradske uprave, uručila spisak zahtjeva čije ispunjenje očekuju od lokalnih vlasti, prenosi agencija Srna.

Pavić je naveo kako je grupa građana iznijela 15 zahtjeva, da je dogovoreno da u petak ponovno razgovaraju o pitanjima koja su postavili te da će mu biti drago ako u mnogim njihovim zahtjevima mogu sarađivati u rješavanju tih pitanja.

“Smatram da je ovo normalan dijalog između gradonačelnika i njegovih sugrađana, bez obzira na koji su način došli pred zgradu Gradske uprave i sa ovom komunikacijom ću nastaviti”, rekao je Pavić novinarima.

Članica delegacije grupe građana Tanja Mijić istakla je da je akcenat u zahtjevima na korupciji, socijalnim pitanjima, zapošljavanju mladih…

Predstavnik grupe građana Žarko Trivunić kazao je da će, ukoliko ne bude ispunjen bar neki od zahtjeva, grupa građana preduzeti i radikalnije mjere, kao što su blokiranje ulaza u Gradsku upravu i ulica u gradu.

On je dodao da će protesti biti nastavljeni i narednih dana od 13:00.

U zahtjevima grupe građana traži se i smjena svih direktora javnih institucija u Prijedoru i izbor nestranački opredijeljenih osoba, rješavanje problema radnika propalih firmi, ostvarivanje svih radničkih prava.

Protesti tridesetak okupljenih građana počeli su u četvrtak, a Pavić je u petak ispred zgrade Gradske uprave razgovarao s njima.


Tuzla, 15:55

Demonstranti koji su se u ponedjeljak okupili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u ovom trenutku se polako razilaze, poručivši da će i narednih dana nastaviti s mirnim protestnim okupljanjima.

Zatražili su od Skupštine Tuzlanskog kantona da odmah osigura funkcioniranje vlasti na području ovog kantona, i to bez uključivanja Vlade TK-a u ostavci.

Učesnica Plenuma građana Tuzle Emina Busuladžić prenijela je zahtjev demonstranata da Skupština TK-a, u saradnji s Plenumom građana, do 1. marta izvrši izbor i imenovanje ekspertne vlade, “sačinjene od stručnih, nestranačkih i nekompromitiranih članova”.

Poručeno je da će nastaviti borbu demokratskim putem, uz zahtjev nadležnima da osiguraju sigurnost svih učesnika mirnih protesta.


Livno, 15:48

Okončane su demonstracije u Livnu, gdje se okupilo nekoliko stotina građana.

Oni su istakli kako će se i u utorak ponovo okupiti.


Sarajevo, 15:38

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, nakon sastanka s predstavnicima demonstranata u zgradi federalne Vlade u Sarajevu, kazao je kako će se pregovori s demonstrantima nastaviti kako bi se dogovorilo “ono što narod traži”.

“Spremni smo otići s vlasti, ali i da se utvrde načini kako će se izabrati nova vlast”, rekao je.


Sarajevo, 15:31

Pregovori predstavnika demonstranata s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrima u Vladi Federacije završeni su i, kako je u izjavi za medije kazala predstavnica neformalne grupe građana Amra Dulić, jedan od zaključaka je da treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH, kako bi se mogli organizirati prijevremeni izbori, prenosi Fena.

Prema ovim zaključcima, u utorak ujutro će biti poslan prijedlog za izmjene Izbornog zakona po hitnom postupku, a radi organiziranja prijevremenih izbora.

Također je zaključeno da treba sačiniti spisak preduzeća za koja se sumnja da su nelegalno privatizirana te u vezi s tim pokrenuti inicijativu prema pravosudnim organima.

Nadalje, a kako je ustvrdila predstavnica neformalne grupe građana, federalni premijer Nikšić je kazao kako neće dati ostavku na tu poziciju, odnosno da će odstupiti sa funkcije ako na njegovo mjesto dođe neko bolji od njega.


Bugojno, 15:21

Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić kontaktirao je u ponedjeljak, tokom protesta građana u tom bh. gradu, sve predstavnike političkih stranaka koji participiraju u Općinskom vijeću Bugojna kako bi bila hitno zakazana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će biti razmotrena aktuelna situacija u ovoj općini.

Načelnik Bugojna je kazao da je od predstavnika političkih partija dobio uvjeravanja da će spomenuta sjednica biti održana u utorak s početkom u osam sati.

Građani su se u ponedjeljak okupili ispred zgrade Općine Bugojno, zatraživši ostavke općinskog načelnika i aktuelnog saziva Općinskog vijeća.

Načelnik Ajkunić se obratio demonstrantima, kazavši da podržava nastojanja građana da demokratskim putem zahtijevaju rješavanje problema s kojima se suočavaju.

Tražio je i da učesnici protesta formiraju grupu od 10-tak predstavnika s kojima bi mogao pregovarati.

To su demonstranti odbili, insistirajući na svojim zahtjevima.

(AJ Balkans)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865