Vijesti

Humanitarno primirje u Libiji pretvoriti u trajni prekid vatre

652views

Misija podrške Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) objavila je namjeru da pretvori humanitarno primirje između međunarodno priznate vlade i suparničke vojske sa sjedištem na istoku zemlje u trajni prekid vatre.

  • Nakon što je UNMISIL 8. augusta pozvao strane da izraze poredanost humanitarnom primirju proglašenom za Kurban bajram, misija pozdravlja pozitivan odgovor strana i primjetno smanjenje nasilja u regiji Tripolija – navodi misija u saopćenju.

Još, međutim, postoje kršenja primirja, koja uključuju korištenje teškog naoružanja u civilnim regijama, naglašava se u saopćenju.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za Libiju izrazio je spremnost UNISMIL-a da transformira ono što je ostvareno u periodu primirja u trajni prekid vatre, saopćila je misija Svjetske organizacije, prenosi Xinhua.

Od početka aprila, snage međunarodno priznate vlade uvučene su u smrtonosni sukob s vojskom s istoka zemlje koja pokušava da preotme prijestonicu Tripoli od vladinih snaga.

U sukobima je do sada ubijeno više od 1.000 ljudi i ranjeno je više od 5.700, dok je više od 120.000 njih prinuđeno da napusti svoje domove, sudeći po podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Vojska koja napada Tripoli u savezništvu je s vladom s istoka zemlje, dok je ta sjevernoafrička država politički podijeljena između istočne i zapadne vlade.

Libija je zahvaćena haosom i nesigurnošću od pada pokojnog čelnika Muammara Gaddafija u 2011. godini.

(FENA)