Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

HRW: Egzekucije civila u Siriji

520views

Sirijske vlasti su prošlog mjeseca likvidirale više od sto civila i pobunjeničkih boraca, saopštila je međunarodna grupa za ljudska prava Hjuman rajts voč.

Većina egzekucija u Siriji izvršena je prošlog mjeseca i “najmanje 85 pogubljenih nikada nije učestvovalo u borbama, uključujući žene i djecu”, navodi se u izvještaju ove humanitarne grupe čije je sjedište u Njujorku.

U izvještaju na 25 stranica, HRW objašnjava da je većina ovih egzekucija izvršena u provincijama Homs i Idlib, gdje se u posljednje vrijeme vode najžešće borbe izmedju snaga režima i naoružanih pobunjenika.

“Najmanje 47 ljudi, uglavnom žena i djece ubijeno je u Homsu 11. i 12. marta”, navodi se u izvještaju koji je pravljen prije svega na osnovu kazivanja očevidaca i aktivista koji prate zbivanja u toj zemlji Bliskog istoka, prenosi francuska agencija AFP.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od marta prošle godine, kada su počeli protesti opozicije nemiri u Siriji, stradalo je više od 9.000 ljudi: pobunjenika, pripadnika snaga bezbjednosti a najviše civila.

Više od 50.000 građana Sirije pobjeglo je iz zemlje, uglavnom u Tursku, Jordan i Liban.

(Tanjug)