Vijesti - stara kategorija

Hollande posjetio najveću parišku džamiju

566views

Francuski predsjednik Francois Hollande neočekivano je u nedjelju posjetio najveću parišku džamiju, na prvu godišnjicu napada u Parizu 2015. godine.

“Predsjednik je, uz šolju čaja, kratko razgovarao s vjernicima i s njima podijelio trenutak prijateljstva i bratstva”, navodi se u saopćenju francuskog Predsjedništva, prenijela je agencija AFP.

Više stotina džamija u Francuskoj otvorilo je vrata za javnost ovog vikenda u velikoj akciji u kojoj se posjetiocima nudi mogućnost da uđu na čaj i porazgovaraju o islamu u zemlji koju su potresli napadi.

‘Bratska šolja čaja’

Akcija je nazvana “bratska šolja čaja”, a u saradnji s lokalnim džamijama organizirane su razne aktivnosti, kao što su ture s vodičima, debate i radionice kaligrafije.

Hollande i drugi visoki državni zvaničnici prisustvovali su posebnoj ceremoniji kojom su odali poštu svim žrtvama napada u Parizu 2015. godine.

Hollande i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo otkrili su komemorativnu ploču postavljenu u znak sjećanja na žrtve napada na pariški satirični magazin Charlie Hebdo i košer supermarket prije godinu dana, kao i na ubijene u napadima na kafiće, stadion, dvoranu u kojoj se održavao rock koncert i druga mjesta u novembru 2015. godine, prenosi AP.

Ceremonija je održana na Trgu Republike, mjestu koje je postalo simbol solidarnosti Parižana poslije napada, koji su počeli 7. januara 2015. godine.

(AJB)