Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Hollande: Francuska podupire osnivanje “prijelaznog tijela” u Siriji

376views

Francuski predsjednik Francois Hollande u utorak je jordanskom kralju Abdulahu II., s kojim se sastao u Parizu, rekao da Francuska podupire osnivanje “prijelaznog tijela” u Sirjii, s čime se slaže i sirijska opozicija, stoji u saopćenju iz Elizejske palače.

Kralj Abdulah II., koji Jordanom vlada već 13 godina, prvi se put sastao s Hollandeom. Tokom jutra Abdulah je u Parizu razgovarao i s francuskim premijerom Jean-Marcom Ayraultom.

Kada je o Siriji riječ “predsjednik države je podsjetio kako je Francuska, nakon krvavog gušenja pobune u Siriji osudila taj čin te je ponovno istaknuo potporu misiji posebnoga izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana za Siriju, te provedbi učinkovitog mirovnog plana usvojenog protekle subote u Ženevi”, stoji u priopćenju.

Elizejska palača podsjeća da se spomenutim planom “predviđa osnivanje prijelaznog tijela koji bi imalo pune izvršne ovlasti, s kojim se slaže i sirijska oporba, a to bi tijelo bilo u stanju ponovno vratiti povjerenje stanovništva te okončati represiju”.

“Francuska će se u sklopu Vijeća sigurnosti UN zalagati za primjenu spomenutog plana te za snažniji pritisak na međunarodnu zajednicu, čiji je cilj što prije obaviti političku tranziciju u Siriji”, navodi se u saopćenju.

(Hina)