Vijesti

Holandski senat izglasao zakon o zabrani nošenja nikaba

Niqab-wearing Salafist protesters attend a demonstration against the ban on the sale and manufacturing of the full-burqa in Rabat January 15, 2017. REUTERS/Stringer FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES
892views

Gornji dom holandskog parlamenta danas je izglasao zakon o zabrani nošenja burke za lice u javnim ustanovama kao što su škole, vladine kancelarije i bolnice, javlja Reuters.
Donji dom parlamenta Holandije izglasao je taj zakon još 2016., nakon pokušaja da se uvede još viši stepen zabrana na nošenje burki i drugih marama koje pokrivaju lice.

Novi zakon zabranjuje svako pokrivanje lica, uključujući “primjera radi i šljemove za motore i skijaške maske” u javnim zgradama, ali ne i na ulici.

Zakon se obrazlaže pokušajima da se škole, bolnice i javni transport učine sigurnijim, ali kritičari kažu da je njegov jedni cilj da se zabrane islamski velovi, kao što su burka i nikab.

Mjere protiv nošenja islamskog vela za lice već su, među ostalim, preduzete u Belgiji, Francuskoj, Danskoj i Španiji, podsjeća Reuters.

(Klix.ba)