Vijestiiiiii

Hoće li 2012. biti godina alžirske političke revolucije?

353views

Alžir  je jedina sjevernoafrička zemlja koja uspješno odolijeva narodnoj revoluciji. Iako su sve susjedne zemlje ušle u završnu fazu društveno – političkih reformi, u Alžiru se do sada ništa ozbiljnije nije dogodilo. Međutim, ohrabreni izbornim uspjesima islamista u susjednim zemljama i alžirski islamisti polahko dižu glavu i najavljuju ozbiljnije aktivnosti vršenja pritisaka na aktuelnu vlast da se konačno krene u političke reforme.

Početkom 2011.godine predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika je najavio pokretanje reformi i pripremanje održavanja slobodnih izbora. Međutim, na tom planu se  do sada se nije ništa uradilo.  Zato jepro-islamska partija Islamski pokret za mirno društvo najavilo raskid koalicionog odnosa sa vladajućom strankom Abdelaziza Bouteflike. „ Vrijeme je za novi politički kurs“, kaže Bouguera Soltani Islamskog pokreta za mirno društvo. Ova partija osnovana je 1990.godine a njen osnivač je pokret Muslimansko bratstvo Alžira. Oni su od 2004.godine ušli u koalicionu vladu Abdelaziza Bouteflike.

Alžirska Muslimanska braća su vidljivo ohrabreni izbornim uspjesima svoje braće u Maroku, Tunisu i Egiptu. Ako je vjerovati njihovim najavama u 2012.godini bi mogli svjedočiti promjenama i u Alžiru. Nažalost, Alžir je jedna veoma komplicirana zemlja. Abdelaziz Bouteflika ima potpunu podršku Francuske koja neće mirno posmatrati kako i Alžir preuzimaju islamsiti.

(SAFF)