Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Hoće li Tunis izbjeći egipatski scenarij?

469views

Vladajuća partija u Tunisu En-Nehda prihvatila je dijalog sa opozicijom, u cilju prevazilaženja najteže političke krize još od početka revolucije 2011 godine.

”Razgovori, vjerovatno, počinju krajem sedmice, i ticat će se zahtijeva opozicije za formiranjem privremene tehnokratske vlade, čiji bi prevashodni zadatak bio iznalaženje rješenja za izlazak iz trenutne krize” – rekao je novinarima Fethi ‘Ijadi, predsjednik Vrhovnog vijeća stranke. ‘Ijadi je naglasio da je njegova partija uputila bezuvjetan poziv svim političkim subjektima, opoziciji i vladajućoj kolaciji, da se što prije uključe u dijalog i pokušaju iznaći rješenje koje će Tunis povesti naprijed.

Ovaj potez Vrhovnog vijeća En-Nehde predstavlja ozbiljan politički zaokret u odnosu na raniji stav njihovog predsjednika Rašida el-Ganušija, koji je kategorično odbijao bilo kakve pregovore sa opozicijom koji bi doveli do promjena u vlasti, zbog čega se našao na žestokom udaru opozicionih partija, koje smatraju da je njegova partija nesposobna za upravljanje državom.

Kriza je eskalirala, prije optrilike tri sedmice, nakon što su naoružane formacije ubile i drugog političara iz opozicionih redova.

(saff.ba)