Vijestiiiiii

Hitna sjednica Arapske lige povodom masakra u Siriji

370views

Zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Kuvajta, zemlje koja predsjedava Arapskom ligom, saopćili su da će se ministri vanjskih poslova Arapske lige hitno sastati povodom masakra u sirijskom gradu Huleu. U masakru je poginulo najmanje 92 osobe, među kojima je na desetine djece.

U saopćenju kuvajtskog ministarstva se navodi da su zemlje članice Arapske lige već obaviještene o vanrednoj sjednici na kojoj će raspravljati o posljednjim događajima u Siriji i utvrditi buduće poteze u vezi s tim.

Ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta je oštro osudilo masakr u gradu Huleu i pozvalo međunarodnu zajednicu da učini sve neophodne predradnje kako bi se krvoproliće u Siriji zaustavilo.

Istovremeno, veliki broj Kuvajčana, među kojima su bili i mnogi zvaničnici, okupio se ispred sirijske ambasade u toj zemlji i protestirali zbog posljednjih krvavih zbivanja. Demonstranti zahtijevaju od kuvajtske vlade da pošalje naoružanje Nezavisnoj vojsci Sirije, koja vodi pobunu protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

I Vijeće zaljevskih zemalja se oglasilo i saopćilo da međunarodna zajednica „snosi odgovornost“ zbog nemilih događaja i krize u Siriji.

Ujedinjeni Arapski Emirati su također pozvali na vanredno zasjedanje Arapske lige.

(Anadolija)