Vijesti

Hiljadu paketa podijeljeno u početku Ramazanske solidarnosti

465views

Evropska unija (EU) je upozorila da je svaki pokušaj izraelske aneksije okupirane Zapadne obale kršenje međunarodnog prava te je izjavila da je spremna poduzeti potrebne korake u slučaju implementacije plana aneksije, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano je na dnevnoj konferenciji za novinare govorio o navodima da EU priprema sankcije protiv Izraela u slučaju provedbe plana aneksije okupirane Zapadne obale.

Stano je kazao da se EU u više navrata oglasila u vezi s tim te je napomenuo da EU aneksiju smatra kršenjem međunarodnog prava.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je s liderom opozicije Bennyjem Ganzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Palestinske vlasti najavile su potpunu obustavu bilateralnih odnosa s Izraelom ako nastave s planom aneksije koji se odnosi na trećinu palestinske Zapadne obale koja je već decenijama pod izraelskom okupacijom.

(AA)