Stanje u Siriji

Hiljade sirijskih izbjeglica u Iraku

535views

Nekoliko hiljada sirijskih izbjeglica prešlo je granicu sa sjevernim Irakom. Prema izvještajima Ujedinjenih nacija (UN), riječ je o ženama, djeci i starijim osobama, većinom iz Halepa, Afrina i drugih gradova, u kojima su napadi intenzivirani.

Novootvoreni most preko rijeke Tigris omogućio im je prelazak u regiju Kurdistana koja, uprkos rastućem nasilju u zemlji, za njih ostaje relativno sigurna teritorija.

Trenutno se u Iraku nalazi više od 150.000 izbjeglica iz Sirije. Od početka sukoba, blizu dva miliona osoba napustilo je tu zemlju.

Zabrinutost za Sirijce u Egiptu

Glasnogovornik UNHCR-a, na press-konferenciji održanoj u Ženevi, izjavio je da se najveći broj sirijskih izbjeglica nalizi u Libanu, Jordanu, Turskoj i Egiptu.

Čelnici UN-a najviše su zabrinuti za sigurnost Sirijaca koji se trenutno nalaze u sukobom zahvaćenom Egiptu.

“Pomno pratimo situaciju u zemlji. U Egiptu je, prema određenim procjenama, registrovano blizu 80.000 izbjeglica iz Sirije. Ovo su procjene Vlade, međutim vjerujem da je taj broj bliži četvrtini miliona izbjeglica. Oni naravno nisu usamljeni u ovim teškoćama kroz koje svi prolaze. Tražimo načine da im pomognemo u ovoj veoma teškoj situaciji za sve strane”, kazao je portparol UNHCR-a Adrian Edwards.

(AJ Balkans)