Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Hiljade Palestinaca zatočenih u Izraelu štrajkuje glađu

326views

Hiljade Palestinaca koje Izrael drži u zatočeništvu započele su u srijedu štrajk glađu u znak protesta protiv izolacije u samicama, rekao je palestenski ministar za zatvorenike Issa Qaraqae.

„Mogu potvrditi da su svi zatvorenici (palestinski) u izraelskim zatvorima započeli trodnevni štrajk glađu, koji se može produžiti, kao upozorenje izraelskoj upravi“, rekao je Qaraqae novinarima u Ramallahu.

„Gotovo 200 zatvorenika Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, (lijevih radikala) i drugih započeli su u utorak neograničen štrajk glađu u znak protesta protiv nastavka izolacije njihovog glavnog tajnika Ahmada Saadata, koja traje već četiti godine“, rekao je ministar.

„Neki zatvorenici se nalaze već deset godina u samicama“, dodao je on i precizirao da se štrajk proširio na sve zatvore u znak protesta protiv izolacije kao i porasta kaznenih mjera protiv zatvorenika, rekao je on.

Zatvorske vlasti nametnule su teške sankcije i mjere bez presedana dovodeći zatvorenike u stanje pobune protiv svih pravila na snazi u zatvorima“, nastavio je on.

Prema izraelskoj organizaciji za odbranu ljudskih prava B’T selem, Izrael drži zatočeno 5.000 Palestinaca, od kojih je gotovo 200 maloljetnika.

(Fena)