Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Hiljade muslimana traži da Aja Sofija opet bude džamija

529views

Više hiljada vjernika muslimana okupilo se u subotu u Istanbulu ispred Aja Sofije, tražeći da im se dozvoli da se u mole u tom objektu, koji je sada je muzej, prenose turski mediji.

Imam, koji je održao molitvu ispred građevine koja je sada muzej, pozvao je nadležne da im omoguće da se mole.

“Pokidajte okove, otvorite Aja Sofiju”, uzvikivali su vjernici, javila je turska agencija Dogan, a prenosi AFP.

“U ime hiljada naše braće, zahtijevamo da nam se dozvoli da se molimo u džamiji Aja Sofija”, rekao je Salih Turhan, predsjednik Udruženja mladih Anadolije.

Incijativa da se Aja Sofija ponovo pretvori u crkvi krajem prošle godine došla je iz Rusije, gdje su zastupnici Državne dume podržali ideju da se ona vrati Pravoslavnoj crkvi.

Aja Sofija je prvobitno izgrađena kao crkva u šestom stoljeću, a 1453. godine pretvorena u džamiju, kada su Turci zauzeli tadašnji Konstantinopolj.

To je i ostala skoro 500 godina, dok je nova Republika Turska, pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka, 1931. godine nije pretvorila u muzej i zabranila u njoj sve vjerske službe – i kršćanske, i muslimanske.

Upisana je u listu kulturne baštine UNESCO-a 1985. godine.

(Agencije)