Vijestiiiiii

Hiljade Jordanaca na protestu podrške kralju

455views

Hiljade Jordanaca demonstriralo je jučer u prijestonici Amanu izražavajući podršku kralju Abdulahu Drugom, saopštila je policija.

Isti izvor navodi da se oko 70 000 ljudi okupilo u centru Jordana, dok nezavisni izvori tvrde da je riječ o 25 000 ljudi.

Narodno nezadovoljstvo u Jordanu traje već devet sedmica manifestujući se na protestima na kojima se traže političke reforme.

Tenzije između vlade i proislamskih političara i aktivista eskalirale su juče nakon što su proislamski političari odbili da učestvuju u nacionalnom dijalogu, tvrdeći da režim ne želi istinski reforme.

Moćni Front islamske akcije /IAF/ zalaže se za ustavnu monarhiju i izmjene izbornog zakona, parlamentarnu vladu i izabranog premijera.

I nacionalisti i nezavisni proislamski aktivisti formirali su komisiju pod nazivom “Inicijativa ustavne monarhije” rekavši da je to rješenje za Jordan, a koje podrazumijeva da kralje ne vlada zemljom.

U međuvremenu, novopostavljeni premijer Maruf Bakhit optužio je proislamske političare da žele da profitiraju od situacije u zemlji i pribave ličnu korist.

(RSE)