Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Hiljade Egipćana protestvovalo protiv sirijskog režima

456views

Nekoliko hiljada Egipćana prodefiliralo je u petak Kairom prosvjedujući protiv sirijskoga režima, nakon poziva sunitskih alima, osobito egipatskih, na džihad u Siriji.

Prosvjed održan pod sloganom “potpora sirijskome narodu”, koji su organizirale islamske stranke i pokreti, počeo je nakon molitve. U propovijedi je Mohamed al-Oreifi pozvao “na džihad u Siriji u ime Allaha”. Muslimane je pozvao da se ujedine protiv neprijatelja, budući da sukobi između režima i sirijskih pobunjenika traju već više od dvije godine.

“Bog je samo jedan, a Bašar je njegov neprijatelj” i “Bašare, ubico, nastavit ćemo borbu”, skandirali su prosvjednici ističući egipatske zastave i zastave sirijske revolucije. Brojne egipatske humanitarne organizacije postavile su štandove ispred džamije na kojima su prikupljane donacije za sirijski narod.

“Danas više nego ikad dosad Egipćani sudjeluju u potpori sirijskoj revoluciji”, rekao je za AFP dužnosnik egipatske organizacije za suradnju i humanitarnu pomoć Magyd Tharuat.

(Hina)