Vijesti

Hazem al-Beblavi novi premijer Egipta, ElBaradei zamjenik predsjednika

498views

Privremeni predsjednik Egipta Adli Mansour za premijera je imenovao nekadašnjeg ministra finansija Hazema al-Beblavija. Nekadašnjeg čelnika UN-ove agencije za atomsku energiju Mohameda ElBaradeija postavio je za svog zamjenika.
“Ekonomist Hazem al-Beblavi, nekadašnji ministar finansija, imenovan je u utorak predsjednikom egipatske vlade”, izjavio je glasnogovornik ureda predsjednika Ahmed al-Muslimani.

“Dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed ElBaradei postaje zamjenik predsjednika zadužen za međunarodne odnose”, dodao je on.

Imenovanje 76-godišnjeg liberala Beblavija događa se gotovo sedmicu dana nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mursija.

Adli Mansour, imenovan privremenim predsjednikom nakon tog svrgavanja, objavio je ustavnu deklaraciju o izbornom kalendaru s održavanjem parlamentarnih izbora do početka 2014.

Ujedinjeni Arapski Emirati postali su u utorak prva zemlja koja je pružila finansijsku pomoć Egiptu, sedmicu dana nakon vojnog smjenjivanja Mursija.

Ta će se pomoć očitovati u daru od milijardu dolara i pologu bez kamata od dvije milijarde dolara u Egipatskoj centralnoj banci, objavila je službena agencija Wam.

(Fena)