Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Hamas u Gazi obilježava 27 godina od osnivanja

276views

Vojnom paradom u Gazi Hamas danas obilježava 27 godina od osnivanja, javlja Anadolu Agency (AA). Noseći puške i minobacačke granate, glavnim ulicama grada paradiraju stotine maskiranih boraca Brigade Ezzedin Al-Qasam, vojnog krila Hamasa.

Oružje koje nose je domaće proizvodnje. Vojnici danas po prvi put pokazuju i jednu od tri bespilotne letjelice čiju je izradu Brigada ranije najavila, te M75 i R160 rakete kojim su gađani izraelski gradovi tokom ofanzive koju je Izrael ovog ljeta izvršio na blokiranu enklavu na obali.

Snage Hamasa su tokom ofanzive koja je trajala 51 dan na izraelske gradove ispalile stotine granata.

Tokom ofanzive Izraela ovog ljeta je poginulo 2.160 Palestinaca, većinom civila. Na istrani Izraela poginulo je 68 vojnika i pet civila.

Hamas je 1987. godine osnovao Sheikh Ahmed Yassin. Grupa se bori protiv okupacije Izraela, a na zapadu se naziva “terorističkom organizacijom”. Yassin, koji je važio za ikonu palestinskog narodnog ustanka, ubijen je 2004. godine.

(Anadolija)