Vijesti

Hamas traži pomoć UN-a kako bi Izrael prestao s torturom nad Palestincima

328views

Palestinski pokret Hamas apelovao je u petak na Ujedinjene narode (UN) da izvrše snažniji pritisak na Izrael kako bi prestao s torturom nad palestinskim zatvorenicima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Abdul Latif al-Qanoua, portparol Hamasa, u saopćenju objavljenom povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, poručio je da izraelske vlasti nastavljaju s torturom nad palestinskim zatvorenicima.

“Kontinuirano mučenje ratnih zarobljenika koje provodi Izrael zahtijeva diplomatsku akciju kako bi se njegove vođe konačno pojavile pred međunarodnim sudovima”, rekao je al-Qanoua.

Prema izvještaju Udruženja palestinskih zatvorenika (PPS), 95 posto palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima pretrpjelo je određeni oblik torture.

“Zatvorenici su podvrgnuti uskraćivanju spavanja kroz neprekidna ispitivanja koja traju i po 20 sati. Potom slijede metode kao što su sprečavanje cirkulacije krvi da dopre do njihovih ruku, prekrivanje glava prljavim kesama, kao i neprekidno premlaćivanje, šamaranje, udaranje, verbalno zlostavljanje i plansko ponižavanje”, naveli su iz PPS-a.

Izraelske vlasti palestinskim zatvorenicima nerijetko prijete i seksualnim zlostavljanjem, ubijanjem članova njihovih porodica i rušenjem njihovih domova.

U izraelskim zatvorima trenutno se nalazi oko 5.000 palestinskih zatvorenika.

(AA)